середа, 24 січня 2024 17:55

Спецтема: Війна Росії проти України

ГУР прокоментувало заяву росіян про нібито полонених на борту збитого Іл-76

ГУР прокоментувало заяву росіян про нібито полонених на борту збитого  Іл-76
Наразі немає достовірної і вичерпної інформації, хто саме перебував на борту літака, сказали в ГУР. Фото: Facebook.com/DefenceIntelligenceofUkraine

Заяви росіян, що на борту збитого літака Іл-76 буцімто були українські полонені, можуть свідчити про сплановані і навмисні дії Російської Федерації з метою дестабілізації ситуації в Україні і послаблення міжнародної підтримки нашої держави.

Сьогодні мав відбутися обмін полоненими, який не відбувся. Про це сказало Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

"Наразі ми не маємо достовірної та вичерпної інформації з приводу того, хто саме перебував на борту літака та в якій кількості", - заявило ГУР.

Зі свого боку Україна виконала всі домовленості для підготовки обміну. Російських полонених військовослужбовців було вчасно доставлено на обумовлену точку для обміну, де вони перебували у безпеці, сказала розвідка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буданов сказав, яким буде 2024 рік

"Безпеку ж наших Захисників, згідно домовленостей, повинна була забезпечити російська сторона. Водночас, українську сторону не було поставлено до відома про необхідність забезпечення безпеки повітряного простору у районі міста Бєлгород у визначений період часу, як неодноразово робилось в минулому", - повідомило ГУР.

Україна не була проінформована про кількість транспортних засобів, маршрути та форми доставки полонених. Відомо, що доставка полонених відбувається як авіаційним, так і залізничним і автомобільним транспортом.

Це може свідчити про навмисні дії Російської Федерації, направлені на створення загрози життю та безпеки полонених, сказала розвідка.

"Посадка транспортного літака у 30-кілометровій зоні ведення бойових дій не може бути безпечною і в будь-якому разі має обговорюватися обома сторонами, адже в іншому випадку це наражає на небезпеку весь процес обміну", - заявило ГУР.

24 січня вранці росіяни заявили про падіння військово-транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ. Російське міноборони заявило, що на борту нібито перебували 65 українських військовополонених, яких везли на обмін.

Ворог активно здійснює інформаційні спецоперації, спрямовані проти України, які мають на меті дестабілізацію українського суспільства, прокоментував Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Збройні сили України будуть і надалі вживати заходів зі знищення засобів доставки, контролю за повітряним простором для знищення російської терористичної загрози, в тому числі на Бєлгородсько-Харківському напрямку, заявив Генеральний штаб ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «ГУР прокоментувало заяву росіян про нібито полонених на борту збитого Іл-76». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі