понеділок, 07 грудня 2009 14:14

Глава Вищого адмінсуду розповів про їхню з Онопенком "війну позицій"

Глава Вищого адмінсуду розповів про їхню з Онопенком "війну позицій"

Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Пасенюк запевняє, що в роботі суду, який він очолює, немає "таких кричущих недоліків, щоб ставити питання про моє дострокове звільнення".

Про це він заявив сьогодні в інтерв"ю журналістам перед початком засідання Ради суддів адміністративних судів України, коментуючи рекомендацію голови Верховного Суду України Василя Онопенка розглянути питання про дострокове припинення повноважень Пасенюка.

"Така реакція Онопенка про моє дострокове звільнення для мене зовсім несподівана, тому що на останніх президіях Верховного Суду, ВАСУ висновки були, що недоліки у ВАСУ фактично усунуті", - сказав Пасенюк, зауваживши, що такі недоліки притаманні всій судовій системі України.

Продовжуючи тему, він зазначив, що "фактично це у нас з Онопенком війна позицій".

"З самого початку вступу на свою посаду Онопенко був проти створення системи адмінсудів, а щоб вона підпала під вплив Верховного Суду, потрібно зняти її керівника", - пояснив він.

Крім того, Пасенюк зазначив, що Онопенко "давно говорить, що у нього є кандидатури на посаду голови ВАСУ" (які саме голова ВАСУ назвати не захотів).

Разом з тим він висловив здивування позицією Верховного Суду, оскільки лише ВАСУ щороку піддається перевіркам, хоча ці перевірки Законом "Про судоустрій" не передбачаються.

"Передбачається методична допомога, а в даному випадку був "методичний пошук недоліків". Ми чекаємо допомоги, оскільки ми – молода система у судочинстві. Чомусь не перевіряється Вищий господарський суд, 700 інших судів", - зауважив Пасенюк.

Водночас сам Онопенко запевнив, що у його рекомендації щодо звільнення глави ВАСУ "немає нічого політичного.

Він також переконаний, що продовжити термін перебування Олександра Пасенюка на цій посаді "не може ніхто".

"Неважливо, коли спливає термін, чи то 22, чи то 24 грудня – продовжити строк не може ніхто - ні прем"єр, ні Президент, ні Верховна Рада. Якщо будуть намагання, то це буде незаконне привласнення повноважень. Ніхто з кріслом голови ВАСУ не родився і з кріслом голови Верховного Суду також ніхто не піде", - сказав Онопенко.

Голова ВСУ нагадав, що перша перевірка діяльності ВАСУ відбулась в 2007 році, але через рік ситуація не виправилася.

Він зазначив, що ще з квітня цього року у нього була думка про дострокове звільнення Пасенюка з посади, але потім все ж таки було вирішено ще надати час на виправлення ситуації.

"Але все одно недоліки не були усунуті", - сказав Онопенко.

Він поінформував Раду суддів адмінсудів, що Пасенюк, ігноруючи чинне законодавство, утворив судові палати N1, N2, N3, N4. "Ще не вистачало нам палати номер шість", - зазначив голова ВСУ.

Крім того, він зазначив, що Пасенюк фактично здійснював керування ВАСУ "в ручному режимі".

"Я вважаю, що такі дії є перевищенням повноважень голови суду… таким чином закладено "юридичну міну" під легітимність виборчого процесу", - зауважив Онопенко, додавши при цьому, що за такої ситуації повинна йти мова про негайне звільнення Пасенюка з посади. На переконання голови ВСУ, "це кардинально виправить ситуацію, поверне авторитет ВАСУ".

Нагадаємо, що Онопенко звернувся з листом до Ради суддів адміністративних судів України з проханням невідкладно прийняти рішення про рекомендацію дострокового звільнення Пасенюка з посади голови Вищого адміністративного суду України.

За матеріалами: УНІАН
Зараз ви читаєте новину «Глава Вищого адмінсуду розповів про їхню з Онопенком "війну позицій" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі