понеділок, 18 липня 2022 17:29

Спецтема: Війна Росії проти України

ЄС та Азербайджан уклали угоду про постачання газу в обхід РФ

ЄС та Азербайджан уклали угоду про постачання газу в обхід РФ
Угода стане ще одним кроком щодо виходу країн ЄС з-під енергетичної залежності від Кремля. Фото: pixabay.com

Очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та комісар Євросоюзу з енергетики Кадрі Сімсон підписали 18 липня з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим меморандум щодо постачання газу до Європи.

Угода стане черговим кроком на шляху повного виходу країн ЄС з-під енергетичної залежності Російської Федерації і передбачає подвоєння імпорту азербайджанського газу, передає Gazeta.ua.

Очікується, що Азербайджан уже зараз збільшить поставки природного газу до ЄС з 8,1 мільярда кубометрів у 2021 році до очікуваних 12 мільярдів кубометрів у 2022 році.

Після підписання документа єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон проведе енергетичний діалог міністром енергетики Азербайджану Парвізом Шахбазовим для обговорення практичної реалізації згаданих кроків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азербайджан звинуватив РФ у порушенні гарантій щодо Нагірного Карабаху

"Видобуте на шельфі Каспійського моря паливо надходить до Європи через Південний газовий коридор. У Єврокомісії напередодні зазначили, що сторони обговорять питання енергетичного партнерства з Азербайджаном задля підвищення ролі цієї країни у диверсифікації постачання природного газу до країн Європи. Азербайджан називають надійним партнером ЄС", – ідеться у повідомленні.

За минулий рік із Росії до Євросоюзу перекачали 155 млрд кубометрів газу. Це становить 40% від загального споживання.

У Брюсселі розраховують, що зможуть отримувати через Південний газовий коридор щороку щонайменше 20 млрд кубометрів палива до 2027 року.

У червні ЄС затвердив шостий санкційний пакет проти Росії та Білорусі. Заборонили імпорт російської нафти в ЄС. Польща запропонувала блоку повністю відмовитися від російського газу. ЄС уже розпочав роботу над сьомим пакетом санкцій, у межах якого можуть запровадити ембарго на імпорт золота з Росії.

Німеччина планує відмовитися від російського газу до літа 2024 року. Водночас прем'єр Чехії заявив, що газ не увійде до наступного пакету санкцій ЄС щодо Росії.

Раніше Bloomberg писало, що Євросоюз розробив план термінових заходів, щоб підготуватися до можливого припинення поставок газу з Росії. Кремль може різко припинити постачання енергоресурсів до кінця року. Розроблений план допоможе знизити негативні наслідки від цього на третину.

Зараз ви читаєте новину «ЄС та Азербайджан уклали угоду про постачання газу в обхід РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі