вівторок, 23 січня 2024 17:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Дуже непроста історія" - чому Зеленський хоче ввести множинне громадянство

"Дуже непроста історія" - чому Зеленський хоче ввести множинне громадянство
Множинне громадянство - це статус громадянства, за якого людина послідовно визнається громадянином/громадянкою двох чи більше держав за законами цих країн. Фото: "Главком"

Президент Володимир Зеленський подав законопроєкт про множинне громадянство.

Влада зацікавлена в тому, щоб українці з досвідом роботи і бізнесу за кордоном поверталися в Україну або починали тут економічну активність. Ця ідея також пов'язана із мобілізацією до війська. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Андрій Миселюк.

"Одразу після обрання Зеленського з'явилися ідеї, що українцям за кордоном треба дати громадянство України. А зараз ця ідея актуалізувалася. Тут є одна складова – економічна. Влада зацікавлена в тому, щоб українці з досвідом роботи і бізнесу за кордоном поверталися в Україну або починали тут економічну активність. Не даремно радник Офісу Сергій Лещенко заявив, що є ідея для західних країн припинити виплачувати допомогу біженцям з України. Таким чином Зеленський та його команда намагаються залучити активи українців за кордоном", – сказав Миселюк.

Важливим аспектом, звісно, є мобілізація, додав політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Цей раунд ми програли Росії всуху" - чому і як поновлюють на посадах росіян і зрадників

"Тому що є проблеми з поповненням Збройних сил. Влада намагається залучати всі можливі інструменти, щоб це виправити. Є розуміння, що за кордоном є патріоти, які можуть захотіти служити. І додатковим стимулом може для них може стати саме отримання громадянства", – пояснив Миселюк.

Втім, у тому стані, в якому зараз є проєкт закону, він протирічить Конституції, наголосив політолог.

"Тому що Конституція забороняє множинне громадянство. Судячи з усього, наступний етапом буде те, що почнуть говорити про необхідність запуску змін до Конституції. І це також довга і непроста історія. Але влада вважає, мабуть, що це дуже потрібно зараз", – уточнив Миселюк.

На сайті Верховної Ради з'явився текст документа про множинне громадянство, який 22 січня подав президент Володимир Зеленський.

Множинне громадянство - це статус громадянства, за якого людина послідовно визнається громадянином/громадянкою двох чи більше держав за законами цих країн. Відповідно до Конституції України у державі існує єдине громадянство.

Зараз ви читаєте новину «"Дуже непроста історія" - чому Зеленський хоче ввести множинне громадянство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі