вівторок, 23 листопада 2021 12:10

"Держпідприємства в Україні - найбільше джерело корупції" - Сенниченко розповів про українську приватизацію

"Держпідприємства в Україні - найбільше джерело корупції" - Сенниченко розповів про українську приватизацію
Єдиний майновий комплекс державного підприємства "Харківський науково-дослідний інститут комплексної автоматизації". Фото: privatization.gov.ua

2021 року Україна недоотримала 1 млрд грн через те, що певні об'єкти виставляють постійно на аукціон, а покупців немає.

Про це заявив голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко в інтерв'ю Lb.ua.

За його словами, у профільному комітеті Верховної Ради заблоковані ініціативи, які дозволяють і велику приватизацію проводити онлайн.

"Зараз ми волаємо, щоб це дозволили. Натомість ВР заблокувала велику приватизацію майже на рік через Covid і локдауни, бо злякалася, що б державу, мовляв, не розпродали задешево", - сказав Сенниченко.

Додав, що велику приватизацію вдалося розблокувати після його звернення до президента Володимира Зеленського.

"Я ходив до Міністерства економіки. Потім звернувся до прем'єр-міністра і ми скликали протокольну нараду. За її результатами він доручив Міністерству економіки винести необхідний законопроєкт у ВР. Тоді велику приватизацію розблокували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗМІ підрахували, що "Більшовик" обійшовся власникам у понад $2 млн за гектар

Хоча й тоді в парламенті однією правкою заблокували аукціони на зниження, голландські аукціони. І тепер ми кажемо, що цього недоотримала держава один мільярд гривень через те, що певні об'єкти виставляють постійно на аукціон, а покупців немає. Є багато занедбаних об'єктів", - наголосив Сенниченко.

Також голова ФДМУ розповів, чому держпідприємства в Україні тотально збиткові.

"Не можна ефективно управляти трьома тисячами підприємств, які перебувають в управлінні 96 різних державних органів влади. Не місцевих, а саме державних. А державні підприємства - це найбільше джерело корупції", - переконаний Сенниченко.

Він підкреслив, що зараз триває розслідування антикорупційними органами на загальну суму в 80 млрд грн про зловживання на державних підприємствах.

"Щодо балансу 2020 року збиток від державних підприємств становив 50 млрд грн, і уряд це розуміє. У Національній економічній стратегії-2030, затвердженій вже за чинного уряду, Кабмін бере курс на зменшення безпосередньої участі в економічних процесах. Це означає й меншу кількість державних підприємств", - зазначив Сенниченко.

16 листопада Дмитро Сенниченко подав у відставку. За його словами, відставка не пов'язана із продажем колишнього заводу "Більшовик". Про відставку Сенниченка повідомляли ЗМІ. Одну з причин звільнення називали "невдоволення певних представників політикуму приватизацією".

Зараз ви читаєте новину «"Держпідприємства в Україні - найбільше джерело корупції" - Сенниченко розповів про українську приватизацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі