пʼятниця, 29 жовтня 2021 20:14

ЗМІ підрахували, що "Більшовик" обійшовся власникам у понад $2 млн за гектар

ЗМІ підрахували, що "Більшовик" обійшовся власникам у понад $2 млн за гектар
Легендарний "Більшовик" (тепер Перший київський машинобудівний завод) продано за 1,43 млрд грн

Ціна в 1,43 млрд грн, за яку продали Перший київський машинобудівний завод, є адекватною та відповідає реальному стану підприємства.

Про це говорять експерти у статті на сайті "Главком".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд у справі заводу "Більшовик": компанію "Агроміл Дистриб'ютор" визнали законним власником будівель

"Те, що завод продали – чудово. Велике підприємство, яке не працює – це просто територія, позбавлена сенсу та змісту. Ціну я вважаю адекватною. Бо Фонд ніколи б не дозволив інвестору купити об'єкт без жодних зобов'язань. А інвестор – не зміг би виграти тендер. За цю ціну місто отримає набагато більше, ніж аби просто подали ділянку за 5 млрд і нічого не отримали. У цій ситуації виграють усі: і місто, і громада, і структура, яка буде будувати. Все йде до того, що буде хороший якісний об'єкт", – переконаний експерт.

У статті йдеться про те, що новим власникам заводу – Андрію Іванову (UDP) та Олексію Баранову ("А Девелопмент") земля під територією заводу обійшлася за ціною понад $2 млн за гектар.

"Якщо провести детальні розрахунки, то з'ясується, що за кожен гектар землі, по факту несформованої ділянки із цілою низкою проблем (непридатні до реконструкції капітальні споруди, конфлікт із КМДА і так далі), переможець аукціону заплатить понад 2 млн доларів: 1,43 млрд грн – вартість лоту, плюс 500 млн грн – борги підприємства, які повинен сплатити новий власник, плюс – 50 млн грн, які за законом необхідно інвестувати в релокацію виробництва. Якщо розділити цю суму на курс долара (26,3) та площу ділянки (35 гектар), вийде 2,15 мільйони доларів", - йдеться у публікації.

Також інвестори планують вкласти $1 млрд у реновацію території. І обіцяють виконати інвестиційні зобов'язання, передбачені приватизаційною угодою: погашення заборгованостей заводу перед державним та міським бюджетом та іншими кредиторами, грамотне проведення реконструкції з урахуванням інтересів громади.

Девелопери наразі не розкривають інформації щодо подальших планів на придбану територію. За їхніми словами, концепцію можна буде створювати після того, як будуть вирішені численні проблеми, пов'язані із заводом. Проте запевняють, що жодних "потворних висоток" – не буде. "Ми маємо намір зробити на базі "Більшовика" ще одну точку тяжіння в Києві. Концепції ще немає, але це точно буде комфортний багатофункціональний простір, не гірший, ніж A-Station та інші наші проєкти", – коментують у компанії.

Як повідомлялося, 27 жовтня відбувся аукціон з продажу Першого київського машинобудівного заводу. Об'єкт за 1,4 млрд грн придбав консорціум інвесторів, в тому числі, компанія "А Девелопмент" Олексія Баранова та UDP Андрія Іванова. Це перший крупний об'єкт з переліку "Великої Приватизації", започаткованої президентом Володимиром Зеленським, і перший вдалий кейс продажу такого крупного об'єкту з моменту продажу у 2004 році металургійного комбінату "Криворіжсталь".

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ підрахували, що "Більшовик" обійшовся власникам у понад $2 млн за гектар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі