четвер, 31 серпня 2023 14:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Данілов відповів на "повільний контрнаступ" сімома аргументами

Данілов відповів на "повільний контрнаступ" сімома аргументами
Такої війни не було з часів Другої світової, сказав Олексій Данілов. Фото: Facebook.com/rnbou

Останнім часом майже серіально почастішали публікації, в яких розповідають про "повільний український контрнаступ", "неправильний напрямок удару", "розпорошення сил", "великі втрати техніки", "нецільове використання коштів".

Такі теми підхоплюють українські ЗМІ і з особливим задоволенням тиражують російські інформаційні смітники. Про це написав секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

Секретар РНБО назвав сім пунктів, "які маємо пам'ятати".

Жодна країна не стикалася із подібним

1. Жодна держава і жоден президент у світі, до нападу Росії на Україну, не стикався з прямою загрозою знищення цілої нації з боку країни, яка має перший за розміром ядерний арсенал і яка була країною-гарантом її безпеки, зазначив.

При цьому Україна вимушена вести бойові дії і чинити опір агресору в умовах, коли вся країна знаходиться у зоні потенційного ураження ворога ракетним озброєнням – таких обставин ще не було у світовій практиці.

Західні генерали орієнтуються саме на український досвід

2. Після 1945 року на європейському континенті не було досвіду успішного управління і керівництва збройними силами чисельністю сотні тисяч військовослужбовців в умовах повномасштабної конвенційної війни – він є у Сил оборони України, сказав Данілов.

При цьому українським військовим протистоїть переважна за чисельністю й озброєнням армія противника. Діючі командувачі, генерали або адмірали ЄС, США або НАТО орієнтуються саме на український досвід, а теоретики змушені редагувати усталені військові доктрини.

Останній раз плани оборони розроблялись у 40-их роках

3. Останній раз плани оборони, наступу і контрнаступу в умовах повномасштабної війни на Європейському континенті генеральними штабами різних країн розроблялись у 30-40-х роках минулого століття.

До цього періоду відноситься і практика керування (в умовах не навчань, а бойових дій) корпусами і бригадами з тисячами одиниць техніки. Цей досвід і знання набувають українські військові.

Лінія фронту у тисячі кілометрів

4. Жодного разу за майже 80 років повноцінна лінія фронту довжиною у тисячі кілометрів не пересікала Європу. За цей час встигло вирости щонайменше три покоління, що дали світу офіцерів, журналістів, експертів і політиків, які не знали війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ракети для HIMARS, Javelin і не тільки: США оголосили новий пакет військової допомоги

Експерти спираються на старі знання

5. Експерти, які аналізують і коментують перебіг українського спротиву російській агресії, вимушені спиратися на старі знання і не мають оновленого теоретичного багажу (він тільки формується), перевіреного практикою української війни.

Тому всі оцінки та прогнози відносно перебігу війни потрібно сприймати з огляду на таку обставину.

Виклики наймасштабніші з часів Другої світової війни

6. Логістичні виклики, які постали перед Україною, стали чи не наймасштабнішими з періоду закінчення Другої світової війни.

Мільйони тонн військових і супутніх вантажів, десятки тисяч контрактів і закупівель, тисячі постачальників і сотні тисяч кілометрів складних маршрутів транспортування, пише секретар РНБО.

При цьому абсолютна унікальність ситуації полягає в тому, що головний логістичний центр знаходиться за межами країни-споживача. Терміни – невідкладно і терміново. У ситуації, коли "затримання справді смерті подібне", зазначив.

Україна перша використовує сучасне озброєння у такій кількості

7. Україна перша у XXI столітті за революційно короткий проміжок часу створила комплексні операційні системи управління боєм і керування військами, провівши їх практичне випробування у реальних умовах.

У цьому столітті жодна країна не використовувала у такій кількості і з такою інтенсивністю сучасне озброєння, побудоване на інноваційних технологіях.

"Часто-густо маємо поверхневі судження, некомпетентність і не бажання пошуку істини, а одномоментність дутої сенсації. Виграючи "лайки", можна загратися і програти країну", ‒ заявив Данілов.

Дев'ятий рік триває агресія Російської Федерації проти України. 2014-го російські окупанти захопили Крим, Донецьк і Луганськ. 24 лютого 2022 року РФ розпочала повномасштабну війну проти України.

З початку повномасштабної російської агресії Сили оборони звільнили від окупантів понад 40 тис. кв. км. території. Це більше, ніж територія Молдови і трохи менше, ніж два Ізраїля, повідомив СтратКом ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Данілов відповів на "повільний контрнаступ" сімома аргументами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі