понеділок, 22 серпня 2011 15:04

ЦВК: прохідний бар'єр буде підвищено

ЦВК: прохідний бар'єр буде підвищено

Голова Центрвиборчкому Володимир Шаповал прогнозує підняття прохідного бар'єру на парламентських виборах у разі редагування профільного законодавства.

Про це керівник ЦВК заявив на прес-конференції, присвяченій презентації своєї книги (у співавторстві з Альбертом Корнєєвим) - "Історія Основного Закону. Конституційний процес в Україні в 1990-1996 роках",.

"Я думаю, прохідний бар'єр буде підвищено. Як саме? Це - предмет політичних домовленостей", - сказав Шаповал.

У цьому контексті він навів приклад Німеччини, яка вперше у повоєнні роки застосувала практику прохідного бар'єру (на той час він становив 5%). Тоді це робилося для того, щоб не допустити у владу вкрай правих радикалів і комуністів.

Щодо прийнятності для Україні бар'єру в 5%, Шаповал висловив сумнів, підкресливши, що не завжди доцільно змінювати практику, яка себе позитивно зарекомендувала (нині актуальний 3 -% бар'єр). Разом з тим голова ЦВК підкреслив: все це залежить від того, який в результаті Верховна Рада прийме закон про вибори народних депутатів.

Коментуючи на прохання журналістів вилучення з нині чинного законодавства норми про можливість голосувати "проти всіх", Шаповал сказав: "Так, це, свого роду, спосіб стимулювання виборця, але серйозного порушення прав виборця я тут не бачу. Адже, можна просто не прийти на вибори, або прийти, але повністю перекреслити бюлетень і це - по факту - теж буде "проти всіх".?

Зараз ви читаєте новину «ЦВК: прохідний бар'єр буде підвищено». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі