понеділок, 30 травня 2022 20:47

"Чому ви залежите від Росії, а не навпаки?": Зеленський розкритикував ЄС за затримку шостого пакету санкцій

"Чому ви залежите від Росії, а не навпаки?": Зеленський розкритикував ЄС за затримку шостого пакету санкцій
30 травня представники держав-членів ЄС не змогли досягти згоди щодо шостого пакету санкцій проти РФ. Фото: УП

Президент Володимир Зеленський 30 травня виступив перед членами Європейської ради.

Промову він розпочав зі слів про те, що Росія напала не лише на Україну, але й на Європу та європейські цінності. Промову глава держави опублікував у Telegram.

Зеленський підкреслив, що Росія прагне роз'єднати ЄС на окремі 27 країн, які неможливо зібрати до купи.

"Така політика агресора - послідовна й у ній немає жодного зволікання. На відміну від Європи, Росії не потрібно влаштовувати ось такі саміти й упродовж довгих тижнів шукати компромісів", - сказав Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС забере з шостого пакету санкцій ембарго на нафту з РФ, яку постачають трубопроводами - журналіст

Зеленський нагадав, що ЄС 8 квітня ухвалив п'ятий санкційний пакет. З того часу минуло вже 52 дні. За цей період кількість убитих окупантами дітей зросла зі 169 до 243, було зруйновано 928 закладів освіти, а зараз вже 1888, тоді Росія випустила до 1000 своїх ракет, а зараз їх вже понад 2400.

Зеленський наголосив, що не звинувачує ЄС у цьому, але додав, що кожному очевидно, що мав би бути прогрес і в санкціях за цю агресію.

"Я вдячний усім, хто просуває шостий санкційний пакет, намагається зробити його ефективним. Однак його поки що, на жаль, немає. І чому ви залежите від Росії, від їхнього тиску, а не навпаки? Росія має залежати від вас. Чому Росія все ще може заробляти майже мільярд євро на день, продаючи енергоресурси", - запитав Зеленський.

30 травня представники держав-членів ЄС не змогли дійти згоди щодо шостого пакету санкцій проти РФ. Головною перешкодою є неможливість погодити ембарго на імпорт нафти з Росії, проти чого виступає Угорщина.

Посли країн Європейського союзу не дійшли згоди щодо шостого пакета санкцій проти Росії, ні 29, ні 30 травня. Його не можуть погодити не лише через нафтове ембарго. Угорщина вимагає додаткових винятків. 30 травня очікували, що країни Європейського Союзу ще раз спробують виробити компроміс на ембарго щодо російської нафти.

Зараз ви читаєте новину «"Чому ви залежите від Росії, а не навпаки?": Зеленський розкритикував ЄС за затримку шостого пакету санкцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі