пʼятниця, 18 березня 2011 16:51

БЮТ хоче захистити джерела інформації

БЮТ хоче захистити джерела інформації

Опозиція у співпраці з громадськими організаціями журналістів підготувала законопроект про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення права журналістів на захист джерел інформації.

Як повідомила прес-служба БЮТ, законопроект подали 11 народних депутатів України.

Законодавці пропонують додати професію журналіста до переліку професій, представників яких не можна допитувати як свідків з приводу того, що їм довірено або стало відомо при здійсненні професійної діяльності (таких, як: лікарі, юристи, священнослужителі тощо).

Окрім того, створюються додаткові гарантії захисту конфіденційної інформації в офісах ЗМІ та помешканнях журналістів. Так, у разі прийняття закону, обшук і виїмка обладнання та носіїв інформації у журналіста зможуть проводитись лише за вмотивованою постановою голови апеляційного суду за місцем провадження слідства на підставі подання прокурора області, АР Крим, міст Києва чи Севастополя, причому у такому поданні обов'язково має зазначатися, що йдеться про обшук у журналіста.

"Під час круглого столу про відносини журналістів та міліції я дізнався жахливі факти тиску на журналістів. Тому й підтримав ініціативу журналістів, спрямовану на захист таємниці джерел інформації", - заявив член парламентської фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Павловський.

"Адже без цього не може бути свободи слова, гострої та актуальної журналістики. Хто вкаже ЗМІ, як дізнатись правду про зловживання посадовців, коли існуватиме страх, що журналіста викличуть й годинами допитуватимуть в міліції чи прокуратурі й "залізними кліщатами" витягнуть з нього ім'я джерела? Якщо персона доброчесного "інсайдера" перестане бути секретом, кримінальні авторитети чи нечисті на руку начальники почнуть мститися йому за спілкування з пресою. Тому слід унеможливити тиск на журналістів через допити та обшуки", - наголосив народний депутат.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ хоче захистити джерела інформації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі