понеділок, 21 лютого 2022 17:57

Будапештський меморандум: Україна звернулася в Радбез ООН

Будапештський меморандум: Україна звернулася в Радбез ООН
Консультації треба провести негайно, заявив Кулеба. Фото: Reuters

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба направив державам-членам Ради безпеки Організації об'єднаних націй запит на основі Будапештського меморандуму з вимогою негайно провести консультації.

Про це очільник МЗС повідомив у Twitter.

"На доручення президента України Володимира Зеленського направив офіційний запит на основі ст. 6 Будапештського меморандуму до держав-членів РБ ООН з вимогою негайно провести консультації щодо невідкладних дій зі зниження напруги та практичних кроків задля гарантування безпеки України", - заявив Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський агресор не має бути безкарним - Кравчук, Кучма і Ющенко звернулися до підписантів Будапештського меморандуму

19 лютого на Мюнхенській безпековій конференції президент Володимир Зеленський заявив про намір скликати зустріч гарантів Будапештського меморандуму 1994 року.

Україна не отримала гарантій безпеки, які їй обіцяли в обмін на відмову від ядерної зброї, сказав Зеленський.

5 грудня 1994-го Україна, США, Росія і Велика Британія уклали міжнародну угоду - Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної збро́ї.

Через 19 років після підписання Меморандуму, 2014-го Росія почала збройну агресію проти України і захопила частину її території.

Зараз ви читаєте новину «Будапештський меморандум: Україна звернулася в Радбез ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі