субота, 05 грудня 2020 13:37

Через 19 років після підписання Будапештського меморандуму Росія вдерлася в Україну

26 років тому, 5 грудня 1994-го Україна, США, Росія і Велика Британія уклали міжнародну угоду - Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної збро́ї.

Документ у Будапешті підписали президент України Леонід Кучма, президент США Білл Клінтон, президент Російської Федерації Борис Єльцин і прем'єр-міністр Великої Британії Джон Мейджор.

  Зліва направо - Єльцин, Клінтон, Кучма, Мейджор.
Зліва направо - Єльцин, Клінтон, Кучма, Мейджор.

У листопаді того ж року Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Відповідний закон ухвалила Верховна Рада.

Будапештський меморандум зобов'язує Росію, як підписанта, поважати незалежність, суверенітет та кордони України. Ніколи не використовувати зброю проти України.

Через 19 років після підписання Меморандуму, у 2014-у Росія почала збройну агресію проти України і захопила частину її території.

У кінці лютого - початку березня 2014-го перекинуті з Росії і розташованих у Криму баз Чорноморського флоту РФ війська без розпізнавальних знаків захопили півострів. Ворог скористався моментом зміни влади в Україні після революційних подій. 16 березня у Криму пройшов псевдореферендум, Росія окупувала півострів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія хоче розвалити Україну зсередини "особливим статусом" Донбасу

У квітні 2014-го російські бойовики захопили місто Слов'янськ на Донеччині.Обстріляли бійців Антитерористичного підрозділу Служби безпеки України, які прямували до міста. При зіткненні загинув капітан СБУ Геннадій Біліченко — став першим загиблим військовослужбовцем у війні на Донбасі. У Донецьку і Луганську діють російські окупаційні адміністрації.

  Колона російських танків 136-ї мотострілецької бригади РФ рухається в районі населеного пункту Фабричне неподалік від луганського аеропорту. Жовтень 2014 року. Фото у соціальному профілі російського танкіста знайшла спільнота InformNapalm.
Колона російських танків 136-ї мотострілецької бригади РФ рухається в районі населеного пункту Фабричне неподалік від луганського аеропорту. Жовтень 2014 року. Фото у соціальному профілі російського танкіста знайшла спільнота InformNapalm.

У війні загинули понад 4 тис. українських військових і добровольців, поранення отримали понад 10 тис. Загинули понад 3 тис. цивільних осіб, близько 9 тис. поранених.

В Україні зареєстровано понад 1,4 млн переселенців з окупованих районів Донецької і Луганської областей.

Збройні сили України тримають оборону на лінії зіткнення. 1 квітня позаторік АТО переформатували на операцію Об'єднаних сил, під командуванням Генерального штабу.

У МЗС України повідомили про пріоритети в роботі Кримської платформи. Серед них безпека і ефективність санкцій проти країни-окупанта Росії, розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Зараз ви читаєте новину «Через 19 років після підписання Будапештського меморандуму Росія вдерлася в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі