вівторок, 16 серпня 2011 17:23

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Бойко: основна причина підписання газових угод - борги ЄЕСУ

Бойко: основна причина підписання газових угод - борги ЄЕСУ

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко стверджує, що ключовим моментом для підписання газових угод з Російською Федерацією в 2009 році була заборгованість промислово-фінансової корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) перед Міністерством оборони РФ.

"Я вважаю, що ключовим моментом, який змусив підписати цю угоду, була наявність заборгованості корпорації ЄЕСУ, яку очолювала Юлія Тимошенко", - сказав Бойко в ході виступу в залі засідань Печерського районного суду Києва у вівторок, куди він прибув в якості свідка з "газової справи" щодо екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Крім того, міністр зазначив, що вважає домовленності 2009 року виключно невигідними для України. "Я вважаю, що контракт було укладено виключно невигідний для України... Були надзвичайно жорсткі санкції", - сказав він.

За словами Бойка, аргументом Тимошенко була необхідність прибрати посередника. Однак, підкреслив він, за посередника ціна на газ становила $ 179 за 1 тис куб м, "а після того, як його прибрали за рішенням Тимошенко, ціна не зменшилася, а зросла вдвічі".

Нагадаємо, Головне слідче управління СБУ порушило кримінальну справу за фактом спроби розкрадання $ 405 млн колишніми посадовими особами Кабінету міністрів Україні, промислово-фінансової корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) і компанії "United Energy International Limited".

Справу порушено за ч.2. ст.15 (спроба здійснення злочину), ч.5 ст. 191 (привласнення і розкрадання майна в особливо великих розмірах організованою групою) КК України. Приводом для порушення справи стали звернення прем'єр-міністра України Миколи Азарова від 23 і 29 червня 2011 року в СБУ, а також звернення міністра оборони РФ Анатолія Сердюкова до уряду України від 10 червня поточного року, в якому він просив розглянути питання про погашення заборгованості з боку корпорації ЄЕСУ, яку очолювала Тимошенко.

Азаров заявив, що уряд України не має наміру повертати борги корпорації "Єдині енергетичні системи України" Міністерству оборони Росії.

Зараз ви читаєте новину «Бойко: основна причина підписання газових угод - борги ЄЕСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі