четвер, 30 травня 2024 22:20

Битва за Глобальний Південь. На Африканському континенті відбулися найбільш карколомні вибори століття

Битва за Глобальний Південь. На Африканському континенті відбулися найбільш карколомні вибори століття
Президент ПАР Сиріл Рамафоса на виборчій дільниці. Фото: gettyimages.com

У Південно-Африканській Республіці, найбільшій та економічно найпотужнішій країні Африки, пройшли парламентські вибори, результати яких можуть змінити баланс не лише на континенті. Важливі вони і для України. Чому - розказує Gazeta.ua.

Сутінки правління

У низці демократичних держав світу є партії, котрі утримують лідерські позиції протягом десятиліть. Найближчий приклад - Туреччина, де "Партія справедливості та розвитку" була панівною протягом останніх двадцяти років. У ПАР партія "Африканський національний конгрес" (АНК) майже тридцять років залишалася фавориткою парламентських виборів, але, за першими даними, вперше на виборах 2024 року втратила більшість.

АНК є давньою, ще з 1912 року, партією, яка боролася з політикою апартеїду в ПАР, яка була і нелегальною, і переслідуваною з боку влади. Лідером АНК був Нельсон Мандела - всесвітньо відомий борець за права африканських чорношкірих громадян, перший президент ПАР. Тому мало кого дивує довготривале лідерство АНК у політикумі країни.

Однак ліквідація апартеїду стала не лише перемогою, а й викликом, із котрим, схоже, АНК не здатен впоратися самотужки.

Блекаути та конфлікти

Політична перемога - скасування апартеїду - призвела до економічних втрат. З великих міст мігрувало багато білошкірих громадян, які не лише виїздили з країни, де чорношкіре населення могло відплатити за десятиріччя пригнічення та переслідувань, а й забирало капітали. При цьому у ПАР є великі гірничо-збагачувальні комбінати, контрольовані з-за кордону, бо країна багата на природні ресурси та копалини. Підприємців приваблює дешева робоча сила. Однак відлякує нестабільна внутрішня ситуація.

Перемога над зовнішнім ворогом активізувала міжетнічні конфлікти. Лівий та соціалістичний АНК запровадив дванадцять (!) офіційних мов та час від часу переглядає межі провінцій, щоб вгамовувати сутички. На додачу - зношена інфраструктура та складний доступ до енергоносіїв, через що в країні постійні вимкнення електроенергії. (До слова, чинний президент Сиріл Рамафоса вважає досягненням, що за його правління блекаути стали коротшими). Роз'єднане суспільство потерпає від бідності та безробіття (30%), темпи розвитку економіки ПАР за 2023 рік склали близько 0,3%.

Ліві та праві альтернативи

Тому в АНК з'явилися конкуренти. Так, у 2008 році частина партійців створили "Народний конгрес" (НК) та вже у 2009 році балотувалися до парламенту. Хоча високих результатів НК тоді не домігся, у 2016 році АНК мала найнижчі з 1994 року результати на муніципальних виборах. Попри це, парламентські вибори 2019 року дали більш ніж 57% голосів АНК.

На перегонах 2024 року АНК змагалася за перемогу з більш ніж 50 партій. Західні спостерігачі називають основними суперниками "Демократичний альянс" (ДА) та "Борців за економічну свободу" ("Борці"). Цікаво, що очолюваний Джоном Стенхейзеном ДА займає підкреслено прозахідну позицію, протилежну лівій та соціалістичній орієнтації АНК. Однак спостерігачі вважають, що потенціал зростання симпатій до цієї партії обмежений. Очолює її представник заможної білошкірої меншості. Після десятиліть апартеїду у чорношкірих громадян є недовіра до білих політиків.

Позиціонування по Україні

Однак саме ДА першою з політичних сил зайняла чітку позицію у питанні про війну Росії проти України: у квітні 2022 року Стенхейзен відвідав Львів та зустрівся з мером міста Андрієм Садовим. Гість рішуче заявив: "Ми не маємо права робити вигляд, ніби війна нас не стосується". Всередині "Демократичного Альянсу" частина партійців його розкритикувала, бо внутрішні проблеми країни куди болючіші за війну у далекій від ПАР Україні.

На відміну від ДА, ультраліві "Борці" (їх ще називають марксистами) підтримали російську агресію щодо України та пообіцяли захист і безпеку Путіну на території ПАР після видачі ордеру на його арешт Міжнародним кримінальним судом. Лідер "Борців" Джуліус Селла Малема політично зростав у лавах АНК, але нині просуває радикальніший порядок денний: націоналізацію великих підприємств, земельну реформу з конфіскацією наділів у білошкірих власників.

Хоча гасла занадто різкі, популярність вони здобули немалу: створена у 2013 році партія на виборах 2019 року посіла третє місце з майже 10%, поступившись "Африканському національному конгресу" та "Демократичному Альянсу".

Знову борці

Саме з "Борцями" доведеться АНК вести перемовини про коаліцію, якщо він не набере на виборах понад 50% голосів. А перші результати свідчать, що так і станеться.

За підсумками підрахунку голосів на приблизно 20% виборчих дільниць, правляча партія дістала підтримку 42% виборців. Удвічі менше - "ДА". За ним з потрійним відривом (8%) - "Борці".

Африканський національний Конгрес вперше за тридцять років до 50% не дотягне

Навряд чи варто очікувати суттєвих змін за результатами підрахунку всіх бюлетенів, вважають у Раді з наукових та промислових досліджень. За прогнозами Ради, Африканський національний Конгрес вперше за тридцять років до 50% не дотягне.

Згідно законодавства ПАР президент обирається парламентом. Тому парламентські вибори мають прямий вплив на подальшу долю чинного президента Сиріла Рамафоси. У разі втрати монобільшості АНК у парламенті Рамафосі доведеться вести переговори про коаліцію. Тоді його політична вага зменшиться.

Ракети VS зерно

Україні президент ПАР не чужий, - у червні 2023 року він відвідав Київ на чолі делегації лідерів країн Африки. Гість представив план миру. Офіційний Київ стримано зреагував на ініціативу з 10 пунктів, котра передбачала припинення бойових дій, гарантії безпеки та повоєнного відновлення України, постачання українського зерна до Африки. Тоді президент Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібен реальний мир.

З Києва Рамафоса попрямував до російського Санкт-Петербурга, де зустрівся з Путіним. Але у РФ більше говорив про зерно. Очільник Кремля тоді по-барськи заявив про безкоштовне постачання російського зерна до Африки (зокрема, до ПАР), однак цинічно визнав факт обстрілу Києва, коли там перебував президент Рамафоса.

Зазнавши невдачі в українському питанні, Сиріл Рамафоса у січні 2024 року активізувався на тлі іншого конфлікту - в Ізраїлі. ПАР подала позов до Міжнародного кримінального суду зі звинуваченням Ізраїлю у геноциді палестинців у секторі Гази. Резонансний крок мав скандальне продовження: МКС своєю постановою закликав Ізраїль припинити спецоперацію у місті Рафах.

Політична турбулентність

Така діяльність на зовнішніх майданчиках свідчить про претензії ПАР на лідерство на Глобальному півдні. Країна представлена у "Великій двадцятці" та у БРІКС, має стосунки з ЄС. З іншого боку, діями назовні Рамафоса частково нейтралізує внутрішньополітичну напругу. Так Конституційний суд ПАР заборонив попереднику Сиріла Рамафоси Джейкобу Зумі, який пішов з посади через низку скандалів, балотуватися до парламенту. Однак партія Зуми, котра спирається на місцеву еліту однієї з провінцій, впевнено набирає голосів, уже нині у неї майже 8%.

Незалежно від остаточних результатів, ПАР, схоже, вступає у період політичної турбулентності. АНК в офіційній заяві перед виборами висловила сподівання на "переконливий мандат довіри", тобто, на результат у 50%+.

Шанси ще є. Перші результати - від сільських місцевостей. Із міст даних ще не надходило, - зазначила директорка Аналітичного центру Rivonia Circle Тесса Думс, а вони можуть змінити картину.

Зума для Рамафоси

Тим не менш, ринки вже зреагували незначним зниженням котирувань акцій та просіданням більш ніж на 1% ренда, національної грошової одиниці ПАР до долара США.

Далі, якщо АНК не отримає більшість, показовою буде швидкість формування коаліції. "Затягування перемовин викличе занепокоєння, - вважає керівник валютного аналізу Monex Europe Саймон Гарві. - Ризик у тому, що політична боротьба знизить ефективність управління".

Та навіть якщо симпатії до АНК перевищать 50% на цих виборах, Рамафоса матиме сильного конкурента - партію Зуми. Зума популярний у густонаселеній провінції на сході ПАР (Квалузу-Натале).

Про другі шанси

У кожному разі, політична нестабільність обмежить можливість Рамафосі діяти на зовнішніх треках. Наразі зрозуміло, що тактичну битву за лідерство на Глобальному півдні ПАР не те щоб програла, але й не виграла. Єдиний план миру для України, котрий, як очікується, обговорюватимуть восени 2024 року на саміті БРІКС, це китайський варіант, вірогідно, із російськими "побажаннями". І навіть якщо ПАР запропонує свій, навряд чи він матиме успіх.

Натомість у Рамафоси є можливість зміцнити свою позицію в урегулюванні української кризи. Раніше президент ПАР заявив про неможливість бути присутнім на Глобальному саміті миру. Днями президент Володимир Зеленський у зверненні до народів Африки закликав лідерів країн на саміт миру та наголосив на хвилі відкриття українських посольств у країнах африканського континенту на знак зміцнення стосунків.

Офіційно остаточні результати виборів оголосять 2 червня 2024 року.

Зараз ви читаєте новину «Битва за Глобальний Південь. На Африканському континенті відбулися найбільш карколомні вибори століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі