четвер, 22 лютого 2024 09:09

Байден обрав кандидатуру на посаду генсека НАТО

Байден обрав кандидатуру на посаду генсека НАТО
Термін повноважень нинішнього глави НАТО Єнса Столтенберга, який з 2014 року впевнено керував військово-політичним блоком у бурхливий час трансатлантичної політики, спливає в жовтні. Фото: eastnews.ua

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підтримує кандидатуру прем'єра Нідерландів Марка Рютте на посаду наступного генерального секретаря НАТО.

Дві третини країн НАТО підтримують саме кандидатуру Рютте на пост очільника Альянсу, повідомляє Politico.

"Термін повноважень Єнса Столтенберга спливає в жовтні. Підтримка Байдена, ймовірно, змусить більше союзників підтримати кандидатуру Рютте після кількох місяців боротьби за цю посаду між ним і кількома іншими європейськими лідерами", - пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Божевільний сучий син" - Байден згадав Путіна у новій промові

Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас висловила зацікавленість у посаді глави НАТО, але її кандидатура не розглядається, оскільки вона офіційно не заявила про своє бажання. Те ж саме можна сказати і про міністра закордонних справ Латвії Крішьяніса Каріньша, який торік здійснив міні-тур для ЗМІ, щоб спробувати свої сили.

НАТО протистоїть агресії російського диктатора Володимира Путіна на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Тиск посилюється, щоб затвердити кандидатуру Рютте на пост глави НАТО до липневого саміту, який пройде у Вашингтоні на честь 75-річчя Альянсу.

"Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться в Овальний кабінет у Білому домі, лідеру Нідерландів доведеться орієнтуватися на скептичне ставлення республіканця до НАТО і колективної безпеки", - сказано в повідомленні.

Експрем'єр-міністр Норвегії 64-річний Єнс Столтенберг залишиться на посаді генсека НАТО до жовтня 2024 року. Таке рішення ухвалили члени Альянсу.

Столтенберг обіймає цю посаду з 2014 року. Його другий термін на посаді мав закінчитися у вересні 2022-го але був продовжений на рік через війну Росії проти України. Він заявляв, що не планує висувати свою кандидатуру на новий термін.

Зараз ви читаєте новину «Байден обрав кандидатуру на посаду генсека НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі