пʼятниця, 05 квітня 2013 10:44

Спецтема: Демарш провладної більшості

Янукович може спробувати зіграти роль миротворця і "примирити" більшість і опозицію - експерт

Янукович може спробувати зіграти роль миротворця і "примирити" більшість і опозицію - експерт
Борис Кушнірук. Фото: dni.com.ua

Рано чи пізно, більшості та опозиції таки доведеться домовитися.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав експерт Борис Кушнірук, говорячи про вчорашній демарш "регіоналів" і проведення альтернативного засідання Верховної Ради за межами парламенту.

На його думку, партія влади такими діями хотіла показати, що вона має можливість приймати закони і без опозиції.

"Але, безперечно, ситуація так довго в такому стані перебувати не може. Тому що легітимність всіх цих законів, як і підтвердження чисельності депутатів, присутніх на цьому засіданні, є дуже сумнівною. Тому що процедура обліку тих, хто був присутнім на засіданні, вельми сумнівна, та й на якій підставі туди не пропускали інших депутатів — це все створює абсолютну не легітимність такого кроку", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найбільші фашисти в Україні – це Партія регіонів, яка узурпує владу" – "свободівець"

Водночас, експерт переконаний, що перевибори не були метою цього демаршу, оскільки у розпуску парламенту ніхто не зацікавлений.

"Влада не отримає ситуацію кращу (у разі перевиборів — ред.), а провести нову виборчу систему вона не може. Та й ідея провести все це через референдум - вельми сумнівна, бо якщо влада розраховує отримати на референдумі потрібний результат, то навіть при повному контролі за виборчими процесом, у мене є сумніви, що це вдасться. Надто великий негатив до влади у суспільства, попри навіть спробу купити суспільство розмовами про позбавлення депутатської недоторканності, зменшення складу парламенту. Я не вірю, що влада зможе провести цей сценарій", - зауважив Кушнірук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Припинення повноважень Ради через референдум неможливе – радник президента

Тому в цій ситуації, на його думку, владі та опозиції потрібно знаходити взаєморозуміння: "Тобто, влада повинна, принаймні, намагатися домовлятися, бо у них реально немає сталої більшості".

Водночас, говорячи про те, яка доля буде у тих законів, які було прийнято "виїзному" засіданні, експерт припустив, що спочатку таки будуть спроби їх легітимізувати.

"Враховуючи нашу реальність не виключаю, що будуть спроби визнати їх дійсними. Але вже через деякий час постане питання, наскільки ці закони справді є легітимними. Так парламент не функціонує", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція сьогодні може розблокувати парламент

Кушнірук додав: "Янукович у цій ситуації може спробувати зіграти роль миротворця, де він може сказати: "Нам потрібно знаходити порозуміння, це не вихід".

Зараз ви читаєте новину «Янукович може спробувати зіграти роль миротворця і "примирити" більшість і опозицію - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі