понеділок, 20 січня 2014 01:47

"Яценюк сказав, що лідер Майдану народ – так ось народ зробив свій вибір" - хронологія протистояння на Грушевського
7

Фото: Фото: Андрій ЖИГАЙЛО

9 годин кидають каміння та бруківку мітингувальники у працівників міліції, що стоять за автобусами на вулиці Грушевського. Протистояння триває з третьої години дня.

Ще, мітингувальники кидають у міліціонерами коктейлі Молотова та петарди. Ті у відповідь кидаються світло-шумовими та газовими гранатами. Протистоянняі почалось після того, як до Верховної Ради поїхав Автомайдан. Їх не пропустили через кордон міліції біля стадіону Динамо. Тоді, сюди підтяглись учасники руху Правий сектор та євромайданівці. Зав'язалась сутичка, яка переросла у бійню.

Спершу врозумити людей прийшов лідер УДАРу Віталій Кличко. Його зустріли криками "Ганьба". Невідомі порснули йому в обличчя вогнегасником. Кілька хлопців почали кидати коктелі Молотова. Загорівся перший автобус. На ньому якраз сиділо троє фотокореспондентів. Журналісти ледь встигли втекти від вогню.

-Це форменна провокація невідомих людей. Я закликав і закликаю усіх повернутись на Майдан. Саме це місце ми маємо відстоювати, а не атакувати війська, - каже нардеп Володимир Яворівський.

Близько 10:00 до кордону, де тривають сутички, підтягується рекордна кількість людей – вся проїжджа частина, тротуари та схили зайняті людьми. Каміння кидають чоловік 100-200, решта стоять та криками підбадьорюють людей. У повітрі стоїть стійкий запах сльозогінного газу та диму. Багато хто звертається за допомогою до медиків.

За 15 хвилин з-за автобусів вибігають до сотні "беркутівців". Пробують відтіснити людей, від автобусів. Зав'язується бійка. Міліціонери тікають, у декого з них активісти відбирають металеві щити та резинові палиці. Щоб відігнати мітингувальників, їх поливають з водомета.

Після атаки, активісти під вибухи гранат зводять барикаду перед автобусами. Підпалюють ще два автобуси та вантажівку. "Беркутівці" відступають, перед ними стають бійці внутрішніх військ.

У них летять каміння та куски бруківки, ціла купа, яку знайшли на території стадіону "Динамо". Поранених виносять одразу до швидкої допомоги. Так одному хлопцеві відірвало кисть, бо він спробував відкинути шумову гранату. У кількох постраждалих осколки засіли після близьких вибухів гранат.

Міліціонери повідомляють про 40 постраждалих силовіків – 13 з них з різними травмами доправили до лікарень. Скільки постраждало мітингувальників наразі невідомо. Остання цифра, яку озвучували – близько 40 людей.

"Ми звідси не підемо, досить. 60 днів від опозиціонерів чули тільки одне – що ось-ось влада впаде – і що? Сьогодні Яценюк сказалав, що лідер Майдану народ – так ось народ зробив свій вибір," – каже один з хлопців, якому надавали допомогу після поранення у ногу медики.

Опівночі, людей стає помітно менше. Все частіше звучать заклики вертатись на Майдан – ніби туди стягуються силовики для штурму. Перед кордоном на Грушевського залишається до п'яти тисяч активістів. Продовжують кидати у міліціонерів бруківкою, а ті у відповідь гранатами.

Зараз ви читаєте новину «"Яценюк сказав, що лідер Майдану народ – так ось народ зробив свій вибір" - хронологія протистояння на Грушевського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі