вівторок, 02 травня 2006 13:02

1 травня в Україні пройшло понад 800 мітингів

Понад 317 тисяч осіб з 438 населених пунктів взяли участь більш ніж у 800 мітингах з нагоди святкування 1 травня. Про це йдеться у повідомленні Департаменту зв"язків з громадськістю МВС.

Ініціаторами акцій були Комуністична, Соціалістична, Прогресивна соціалістична партії, СДПУ(о), а також органи виконавчої влади і місцевого самоврядування.

Найбільші мітинги пройшли у Донецькій області (95 тисяч учасників), у Луганській, Миколаївській, Чернігівській областях і в Криму

Це свято є одним із найдивніших у світі. Його витоки сягають 1 травня 1886 року. Саме тоді поліція американського міста Чикаго придушила заворушення, які виникли під час демонстраційях місцевих робочих.

Вони розпочали страйк, вимагаючи восьмигодинного робочого дня. Через три роки (1889-ого року) Паризький конгрес другого Інтернаціоналу визвав Перше травня Днем солідарності трудящих усього світу, запропонувавши щорічно відзначати його демонстраціями із соціальними вимогами.

Справжнім "масовим святом" 1 травня стало у Радянському Союзі. І це справді було свято для радянських трудящих, які отримали додатково два вихідних. А більшовики перетворили травневі гуляння у щось на кшталт обов"язкових латиноамериканських карнавалів із ідеологічно виваженими транспарантами, гаслами і посмішками.

Кращим з кращих дозволялося пройтися головною площею країни перед Мавзолеєм. В основному це були лідери і активісти профспілкового руху.

За матеріалами Українські новини, Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «1 травня в Україні пройшло понад 800 мітингів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі