вівторок, 08 грудня 2009 07:33

Ющенко та Яценюк одночасно приїхали до Житомира

Автор: фото: Анастасія РЯБОКОНЬ
  Президент Віктор Ющенко спілкується зі своїми прихильницями в Житомирі 6 грудня. Ті заспівали йому українських народних пісень
Президент Віктор Ющенко спілкується зі своїми прихильницями в Житомирі 6 грудня. Ті заспівали йому українських народних пісень

У неділю Житомир відвідали два кандидати в президенти — 35-річний Арсеній Яценюк та Віктор Ющенко, 55 років. Напередодні по маршруту глави держави ретельно прибрали вулиці та розвісили плакати "Житомирщина вітає президента Віктора Ющенка". Зранку в дворах будинків центру міста розташувалися патрульні міліцейські машини.

Перший із житомирянами зустрічається Яценюк: на 13.00 збирає мітинг на майдані Корольова. Падає дощ. На зустріч прийшли близько 200 людей — переважно прибічники "Фронту змін" в одязі із символікою партії. Решта стоять далі від сцени.

— Усі вони тільки перед виборами згадують, що в Україні люди живуть! — каже місцевий 34-річний Олег Каюков. — Дуже вони набридли мені всі — на радіо, по телевізору суцільні обіцянки. Тепер ще приїжджатимуть один за одним. Хоча хочеться вже комусь повірити.

Яценюк 1,5 год. говорить про свою передвиборну програму та відповідає на запитання. Критикує БЮТ і Партію регіонів.

— Навіщо вона придумала епідемію? Щоб вас знову обдурити, — натякає на прем"єра Юлію Тимошенко.

Від довгого стояння під мжичкою люди померзли

— Як? — чути з натовпу.

— А хто зараз говорить про вбивцю-депутата Лозінського?

— Хто це? — кричить жінка.

— Це з БЮТу, з БЮТу, — відповідає Яценюк. — А хто говорить про розбещення дітей в "Артеку"? А про чотири мільйони безробітних? А про газ? Ніхто! Усі тільки про грип. Ви не змерзли?

Потирає руки та відпиває малинового чаю з пластикового стаканчика. Напій розливають у наметі працівники штабу. Пригощають усіх охочих. Дехто куштує й одразу виливає, бо чай має хімічний присмак.

Після виступу кандидат у президенти швидко їде. Команда помічників розбирає сцену. Двоє з них за сценою лузають насіння. Плюють на землю.

— Не смітіть, бо це не по-європейськи, — зауважує 68-річна Анна Верховіна. Ті перестають. — Де ж Яценюк? Хотіла йому сказати, щоб він не тікав, як ото з Верховної Ради втік. Щоби сміливішим був. А його і немає вже.

Тим часом на сусідній Соборній площі перед драмтеатром члени "Нашої України" 2,5 год. чекають приїзду президента. Перед зустріччю Віктор Ющенко із головою облдержадміністрації та мером міста обідає у ресторані "12 стільців". Узбіччя центральних вулиць заполонили "мерседеси" представницького класу з київськими номерами.

На площі люди з прапорами "Нашої України" вишукувалися обабіч драмтеатру. Співають українських пісень. На них помаранчеві накидки. Від довгого стояння під мжичкою люди померзли.

Ющенко виходить із машини без пальта й парасольки. Повз хоче проскочити молода пара. Їх зупиняють охоронці. Наказують почекати, доки пройде президент.

— Ми з вами! — кричать главі держави.

Той прямує до жінок, які співають. Слухає та дякує за підтримку:

— Тримаймося. Щоб ми з вами жили й навчали уму-розуму нашу націю. За вільну сильну країну!

— Пустіть мене до нього! — просить охоронців 45-річна Ірина Клименко. — Я п"ять років тому на трьох турах ноги оббивала, а тепер і привітатися не можу.

О 15.00 У театрІ починається зустріч президента із представниками національно-культурних товариств області.

Віктор Ющенко годину говорить про етнічні проблеми, Голодомор та вибори. Його слухають мовчки, іноді аплодують. Президент каже, що не вдалося провести всіх запланованих реформ. Звинувачує у цьому прем"єра Юлію Тимошенко:

— Зараз працює уряд, ми тим міністрам передали управління. Але передати справу міністрам під покровом Тимошенко — це означає закопати справу. Вона каже, що працює, — тут на кожному другому стовпі її реклама. Так от, я вам хочу сказати, що вона працює некваліфіковано.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко та Яценюк одночасно приїхали до Житомира». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі