пʼятниця, 30 грудня 2005 15:11

Ющенко радився з інтелектуалами

 

Минулого понеділка президент зібрав кращі уми України, щоб порадитися, в якому напрямі розвиватися державі. Мабуть, вперше у столичному Українському домі можна було побачити в одному залі таких різних людей, як мільйонер і народний депутат від СДПУ(о) Григорій Суркіс та письменниця й філософ Оксана Забужко.

"Виклики, породжені свободою" — так організатори назвали захід, який  визначили як "президентські слухання". Виступ президента тривав майже півтори години. Тому Оксана Забужко та поет і видавець Іван Малкович уже в коридорі запропонували перейменувати президентські слухання у "слухання президента".

Як вийти на розбудову української дороги? Саме це питання Ющенко поставив перед зібранням. Говорив насамперед про корупцію, про тіньову економіку, про стосунки з Росією і про європейський вибір.

— Риба йде туди, де глибше, людина — де краще, — сказав президент. — І коли ми говоримо, що хочемо європейських стандартів, це значить, що ми хочемо політичних, гуманітарних, соціальних, економічних стандартів.

Ярослав Яцків, керівник астрономічної обсерваторії НАН України, цитував з трибуни Леоніда Кучму:

От ми зараз сидимо в залі з президентом і сміємося.
А ви уявляєте собі таке перед Путіним?

— Підтримка науки і технології повинна стати першочерговим завданням влади, — зачитав Яцків уривок із промови екс-президента. — Ще два-три роки такої підтримки, — звернувся до Ющенка і прем"єра Єханурова, — і найбільш технологічним виробом в Україні буде біґмак (бутерброд "МакДональдза". — "ГПУ").

— От ми зараз сидимо в залі з президентом і сміємося. А ви уявляєте собі таке перед Путіним? — говорив з трибуни Володимир Сомборський, голова спілки українців Сибіру.

Президент запропонував створити Стратегічну раду. Його підтримали. До неї ввійдуть бізнесмени, громадські діячі, політики. Очікується, що Стратегічна рада визначатиме напрями розвитку держави, пріоритети, над якими повинні працювати президент, уряд, парламент.

Мільярдерові і зятю екс-президента Кучми Вікторові Пінчуку, 45 років, слухання сподобалися:

— Хороший захід... Без таких було б ще гірше, — по-філософськи міркував він. — З кожною промовою президент демонструє все більшу й більшу поінформованість. Сьогодні він, думаю, позбавився деяких ілюзій.

45-річна Оксана Забужко згадувала виступ віце-прем"єра з гуманітарних питань В"ячеслава Кириленка. Він перераховував здобутки української культури, серед яких назвав гурт "Океан Ельзи", молодого прозаїка Любка Дереша, і Забужко також. Пані Оксана зреагувала емоційно:

Здобутки то є, але до чого тут держава?

— Просто підставили людину. Здобутки то є, але до чого тут держава? Є, звичайно, кілька галузей, де вона не заважала.

Коли вже президент поїхав зі слухань, розпочалася робота чотирьох груп учасників форуму. Пріоритети суспільного розвитку визначали під головуванням політолога Ігоря Коліушка. Проблемами влади і бізнесу опікувалися народний депутат Ксенія Ляпіна та радник президента Олександр Пасхавер. "Виклики", пов"язані з виборчою кампанією, аналізували з першим заступником голови Секретаріату президента Іваном Васюником. Гуманітарний розвиток дістався директорові інституту філософії Мирославу Поповичу.

Секції працювали по півтори години, а потім зібралися, щоб поділитися напрацюваннями. Їх президент використає у зверненні до українців у січні  2006 року.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко радився з інтелектуалами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі