неділя, 18 березня 2007 18:00

Юрія Луценка закидали яйцями

Автор: фото: УНІАН
  За день до виступу Юрія Луценка мітинг ”Народної самооборони” заборонили проводити на площі Свободи у Харкові — мовляв, організатори не підготували його належним чином. А Партії регіонів, комуністам і соціалістам пікет дозволили. Учасник пікету ”Ні Майдан
За день до виступу Юрія Луценка мітинг ”Народної самооборони” заборонили проводити на площі Свободи у Харкові — мовляв, організатори не підготували його належним чином. А Партії регіонів, комуністам і соціалістам пікет дозволили. Учасник пікету ”Ні Майдан

"На этой встрече будет Луценко Юрий Витальевич. Достаточно этого момента, — обурювався минулої п"ятниці 47-річний секретар Харківської міськради, "регіонал" Геннадій Кернес. — Мы не позволим сделать в Харькове второй Майдан!"

Однак екс-міністр внутрішніх справ у місті таки виступив. Мітинг відбувся в п"ятницю на площі Рози Люксембург біля станції метро Радянська. Зібралося, за різними підрахунками, 5–10 тис. осіб. Чи не кожен другий уголос співав гімн України.

У четвер Дзержинський райсуд Харкова заборонив проводити мітинг "Народної самооборони" на площі Свободи, яку називають найбільшою в Європі. Із таким проханням звернувся до суддів Геннадій Кернес. Мовляв, організатори акції не надали мерії сценарію проведення заходу, не домовилися з прибиральниками та пожежниками.

Увечері того ж дня народний депутат від "Нашої України" Микола Катеринчук повідомив міську владу, що хоче провести на площі Свободи зустріч із виборцями. Уранці прийшов монтувати сцену. У білих рукавичках навіть перетягнув кілька металевих конструкцій. Завершити справу завадив Кернес.

— Учора це обладнання було зафіксоване з боку Луценка. Сьогодні воно чомусь стало Катеринчуковим. Потім буде ще чиїмось, — обурювався він.

Копія договору оренди, яку надав Катеринчук, секретаря не задовольнила.

Чи не кожен другий співав гімн України

У п"ятницю ввечері Луценко ледь не потрапив у ДТП. Із Катеринчуком та Жванією, який фінансує акцію "Народної самооборони", він мав їхати з аеропорту на мікроавтобусі "форд". Та харківський губернатор Арсен Аваков запросив їх до свого авто. На очах у нардепів "жигулі" проскочили на червоне світло й протаранили мікроавтобус.

— Є ціла серія випадковостей. Із них будемо складати закономірності, — заявляє Аваков.

За дві години до мітингу "Народної самооборони" представники Партії регіонів разом із комуністами та соціалістами провели альтернативний пікет під назвою "Ні Майдану!". Прийшло близько тисячі осіб. Пікетування відбувалося в тому самому місці, де добу тому не дозволили розташуватися Луценкові. Пенсіонери та студенти тримали плакати: "Польові командири, Харків — не Майдан!", "Юра, досить юлити! У Харкові Майдану не буде". Активісти громадської організації "Слобожанський вибір" принесли на площу чотириметрове опудало: в окулярах, помаранчевих штанах, з "оселедцем" та пейсами.

— Таким ми бачимо Луценка. Кажуть, у нього подвійне громадянство, — пояснює лідер "Слобожанського вибору" Володимир Проскурін.

Біля опудала поставили сім лотків з яйцями. Люди з блакитними прапорцями в руках кидали їх у ляльку. Яйця відскакували від пінопластової голови й летіли назад у натовп, забризкуючи жовтком пікетників. Потому ляльку повалили й затоптали.

Водночас на площі Рози Люксембург співала Марія Бурмака, виступали Микола Катеринчук і Тарас Стецьків. Юрій Луценко на сцену піднявся під барабанний бій.

— Термінатори яєць не бояться! — зауважив він і додав, що далі поїде до Дніпропетровська, а потім — до Чернігова та Житомира.


Від харківського протистояння виграв Луценко

— Я переконаний, що від цього виграв Юрій Луценко, — каже про події в Харкові директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 50 років. — Якби не загарбницькі дії влади, то навряд чи акція Луценка в Харкові набула б такого розголосу. Тепер уся Україна знає, що в Харкові діється щось незрозуміле з погляду конституційних прав громадян. Юрієві Віталійовичу та його соратникам навіть додаткова політична реклама не потрібна.
Що більше створюватимуть Луценкові штучних перешкод, тим більшого резонансу набуватимуть його акції, вважає політолог. Водночас Карасьов зазначає, що протистояння акціям "Народної самооборони" можливе лише там, де місцева влада належить Партії регіонів.

Ольга СМАЛЮХІВСЬКА

Зараз ви читаєте новину «Юрія Луценка закидали яйцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі