вівторок, 17 вересня 2019 07:41

Українці переживають "медовий місяць"

Автор: facebook.com Олег Федонюк
  Голова фракції ”Слуга народу” Давид Арахамія спілкується з колегами Олександром Ткаченком і Людмилою Буймістер у сесійній залі Верховної Ради 13 вересня. Цього дня парламент достроково звільнив увесь склад Центральної виборчої комісії
Голова фракції ”Слуга народу” Давид Арахамія спілкується з колегами Олександром Ткаченком і Людмилою Буймістер у сесійній залі Верховної Ради 13 вересня. Цього дня парламент достроково звільнив увесь склад Центральної виборчої комісії

55% громадян вважають, що справи в Україні йдуть у правильному напрямку. Це найвищий показник за вісім років. 18% українців цей напрямок оцінюють як неправильний, 26% не визначилися. Такими є результати опитування соціологічної групи "Рейтинг", проведеного 6–10 вересня.

Діяльністю президента Володимира Зеленського задоволений 71% опитаних, 11% — протилежної думки. З липня його рівень підтримки зріс майже у півтора разу.

За 41-річного Володимира Зеленського на президентських виборах у другому турі проголосували 73,22%. На виборах до Верховної Ради його партія "Слуга народу" отримала 254 мандати зі 424.

— Зеленський переміг на президентських виборах і утвердився на парламентських. Це дало йому непогану основу. Та він досі перебуває в режимі виборчої кампанії — грає на позитиві, порушує популярні теми, — каже політолог Микола Давидюк, 31 рік.

— Найбільше додав у серпні — коли всі політсили взяли паузу, а президент зі "Слугою народу" були на виду. Допомогли нові люди у списках і хамовита поведінка в розмовах із чиновниками.

Зеленський намагається відповідати на запити, які показує соціологія. 92 відсотки українців хотіли зняття з депутатів недоторканності — її зняли. Але чи зможе він ухвалювати непопулярні, але потрібні країні рішення? Поки що таких кроків не було.

Українці ще переживають "медовий місяць" — багато чого пробачають. Наприклад те, що Кабмін боїться брати на себе політичне лідерство, сказати щось не те, ховається (прем'єр-міністр Олексій Гончарук 2 вересня заявив, що відтепер засідання Кабінету міністрів будуть закритими для ЗМІ. За їх результатами урядовці повідомлятимуть журналістам про прийняті рішення. — ГПУ). Українці дають владі шанс. Надіються, мріють і вірять. Якщо станеться обрив рейтингу, він буде різкий.

— Чимало тих, хто голосував за Зеленського, підтримували не його, а були проти тогочасної політичної системи. Тепер із протестного електорату вибудовується група його прихильників. Цим вправно займається Офіс президента, — говорить політичний консультант 54-річний Олексій Ковжун.

— Торкаються лише тих історій, які об'єднують громадян. Наприклад, позбавлення депутатів недоторканності. 2009 року людей більше непокоїла недоторканність, аніж медицина чи низькі пенсії. Хотіли потримати за горлянку депутатів. Тепер позбавили — всі у захваті. Ухвалили закон про імпічмент. Те, що він недопрацьований, прийнятий із порушенням регламенту — байдуже. Бо це відповідь на запит українців. Розмови "давайте скоротимо парламентаріїв" теж подобаються людям. Під час звільнення заручників Кремля Зеленський не став робити офіціозу — всіх зустрів, поздоровив і поїхав. Це було зроблено зі смаком і тактом.

Зеленський має громовідвід — Богдана (Андрій Богдан, керівник Офісу президента. На День Незалежності літав у місто Сен-Тропе на півдні Франції на весілля юриста Андрія Довбенка. Там були й нардепи від "Слуги народу" та судді. — ГПУ). Той концентрує на собі весь негатив, такий собі "поганий хлопець".

Рейтинг Зеленського може триматися довго, якщо не вдарить економічна криза. Бо президент, його команда та партія — це моносила, вони відповідальні за все. І підтримка, що зараз видається міцною, може посипатися.

— У суспільстві є сподівання, що зміняться правила гри, які багато років не задовольняли. Поки що розчарування немає. Зберігається надія, що з корупцією буде покінчено. І завершиться війна, — каже соціолог Євген Головаха, 69 років.

— Країна рухається до модернізації. А це осучаснення. Зараз у всьому світі популярні молоді еліти. Старшому поколінню в політиці важко впоратися — зміни надто швидкі. Якими вони будуть реально, побачимо за півроку.

Довіра до влади — позитивна ознака. Якщо вона втратить цю нагоду, не проведе інституційних змін, це стане трагедією для країни. Українці критичні. Кілька серйозних помилок влади — і буде так, як із попередниками. Головне завдання нової команди — активніше займатися внутрішніми проблемами.

Зараз ви читаєте новину «Українці переживають "медовий місяць"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі