пʼятниця, 20 липня 2012 00:45

"Потрібно створити постійно діючий механізм незалежного фінансування судів"

Автор: фото надане прес-службою об’єднаної опозиції ”Батьківщина”
  Голова Ради Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк (по центру) разом з експертами обговорює програму змін в правовій системі. 18 липня
Голова Ради Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк (по центру) разом з експертами обговорює програму змін в правовій системі. 18 липня

80% українців не довіряють вітчизняним судам, свідчать соціологічні опитування. Судова реформа, задекларована нинішньою владою, не приносить результатів. Але в Об'єднаній опозиції "Батьківщина" переконані: зробити судову систему незалежною й повернути довіру українців — можливо.

Перше, що збирається зробити опозиція — внести суттєві зміни в нещодавно прийнятий Кримінально-процесуальний кодекс. Наприклад, значно розширити суд присяжних.

— Він має складатися з 12 присяжних і трьох професійних суддів. Ідеться про справи щодо злочинів проти основ національної безпеки, а також за які передбачене покарання на термін ув'язнення більш як 10 років, — розповідає 38-річний Арсеній Яценюк, голова ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина". Крім того, справи щодо вищих посадових осіб має розглядати апеляційний суд у складі п'яти суддів.

Опозиція представила експертам основні засади своєї програми з реформування правової системи. Багато уваги приділили незалежному від інших гілок влади фінансуванню судової системи та відповідальності суддівського корпусу.

— Незалежність фінансування судової системи — є запорука незалежності суду як такого. Якщо ми не створимо постійно діючий механізм незалежного фінансування судів, то судді будуть завжди заглядати в рот або прем'єрміністру, або органам місцевої влади, — говорить Арсеній Яценюк.

— У нас немає іншого виходу, як провести повну заміну суддівського корпусу. При цьому процес обрання суддів має бути прозорим, публічним, на підставі конкурсу, — додає нардеп-"бютівка" 44-річна Олена Шустік.

Окрема роль у судовій реформі від Об'єднаної опозиції відводиться Верховному суду. Йому будуть повернені функції найвищої судової інстанції, і він візьме на себе ще й повноваження Конституційного суду.

— Ми вважаємо, що такий орган, як Конституційний суд, повинен бути ліквідований. Він дискредитував себе, — каже Арсеній Яценюк.

— Багато того, що є в програмі, заслуговує на безсумнівну підтримку: стосовно реформування прокуратури, суду присяжних, адекватного фінансування судів, деполітизації судових процесів, — зауважує голова Центру політико-правових реформ 47-річний Ігор Коліушко. — У традиції країн континентального права мати окремий Конституційний суд. Я б виступав не за його ліквідацію, а за зміну порядку формування.

Погоджується з ним і колишній голова Верховного суду Віталій Бойко. Мовляв, ліквідувати Конституційний суд пропонували ще 1995 року, і повертатися до цього не треба.

— Якщо ми не змінимо ставлення суспільства до суддівського корпусу та його до своєї посади, корупції, нічого не зміниться. Проблема не в тому, які закони приймати, а в тому, як їх виконують, — підсумовує "бютівець" 45-річний Сергій Власенко.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібно створити постійно діючий механізм незалежного фінансування судів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі