середа, 08 липня 2009 18:30

Політика Обами буде більш прагматичною

Автор: фото з сайту www.otherside.com.ua
  Політолог Олександр Дергачов вважає, що США захищати українські інтереси ризиковано і не завжди раціонально
Політолог Олександр Дергачов вважає, що США захищати українські інтереси ризиковано і не завжди раціонально

Під час візиту до Росії президент США Барак Обама обговорював серед іншого українське питання. 57-річний Олександр Дергачов з Інституту політичних та етнонаціональних досліджень вважає, що підтримка України з боку Сполучених Штатів насамперед залежить від неї самої.

Чи зміниться з приходом Обами політика США щодо України?

— У зовнішній стратегії Вашингтона тепер більше прагматизму, раціонального підходу до першочергових завдань й особливих інтересів США. Світ очікує від Америки стриманої та відповідальної політики. А захист українських інтересів — це один із ризикованих і не завжди раціональних ходів.

Українці й наші політичні еліти мають продемонструвати згуртованість навколо національних інтересів, розуміння їх змісту. Показати прагнення до остаточного утвердження суверенітету, свободи геополітичного вибору. Підтримувати таку країну буде більше сенсу.

В Україні різне бачення національних інтересів і статусу державності. Це породжує песимізм у тих, хто міг би взяти її в гру як самостійного актора.

То чи "здасть" Обама Україну Росії в обмін на потепління відносин із США?

— Передумов для цього немає. Навіть під час цього візиту було сказано, хоч і м"яко, що Вашингтон обстоює певні принципи й цінності, зокрема невизнання зон особливих інтересів чи розподілу сфер впливу держав.

Але наскільки можна буде покладатися на США — залежатиме від української зовнішньої політики. Сьогодні вона не є цілісною і зрозумілою. А на такій не можна вибудовувати довгострокові плани.

Чи буде Вашингтон продовжувати активно сприяти приєднанню України до НАТО?

— Нині це просто безперспективно. У США і політики, і фахівці сходяться на тому, що на даному етапі потрібно розвивати співпрацю між Альянсом і Україною. У багатьох аспектах це може бути корисним. Але питання членства у середньотерміновій перспективі не буде актуальним. Бо в Україні немає достатньо могутньої й авторитетної політичної сили, яка могла б змінити тут ситуацію, досягти суспільної підтримки членства в НАТО, об"єднати навколо себе в цьому питанні союзників. Вашингтон не робитиме цього за нас.

Зараз ви читаєте новину «Політика Обами буде більш прагматичною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі