пʼятниця, 11 липня 2008 18:14

Парламент не зміг відправити Тимошенко у відставку

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко сміється під час учорашнього засідання Верховної Ради. Позаду неї — міністр праці та соціальної політики Людмила Денісова та міністр освіти Іван Вакарчук
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко сміється під час учорашнього засідання Верховної Ради. Позаду неї — міністр праці та соціальної політики Людмила Денісова та міністр освіти Іван Вакарчук

У п"ятницю зранку фракція БЮТ не блокувала трибуну Верховної Ради, як робила це три останні дні. Парламент мав розглянути урядовий законопроект щодо змін до бюджету.

Перед засіданням "нашоукраїнці" припускають, що його таки приймуть. Мовляв, проти виступають "регіонали", однак, "за" проголосують депутати від Блоку Литвина та комуністи.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, 34 роки, відкриває засідання й одразу оголошує перерву на півгодини. Каже, що йде на погоджувальну раду з керівниками фракцій. У кулуарах говорять: на розмову до Яценюка приїхала прем"єр-міністр Юлія Тимошенко.

Спікер повертається до зали за годину. Підтверджує, що голова уряду була присутня на погоджувальній раді.

— Прем"єр і коаліція погодилися на те, щоб резолюцію недовіри до Кабміну розглядали першим питанням, — говорить він.

На цьому наполягала Партія регіонів. Арсеній Яценюк додає, що другим питанням вноситимуть зміни до бюджету. Зазначає, що в п"ятницю Рада працюватиме, доки їх не приймуть. Оголошує перерву до 12.00, щоб керівники фракцій могли обговорити ці домовленості зі своїми депутатами.

У кулуарах починається метушня. Депутати поспішають на засідання фракцій. "Регіонали" говорять, що вирішуватимуть, як голосувати за недовіру — картками чи підняттям рук. На запитання, чи вдасться їм набрати необхідні 226 голосів, чіткої відповіді не дають. У БЮТі говорять, що за недовіру можуть проголосувати шість депутатів із партії глави Секретаріату президента Віктора Балоги "Єдиний Центр".

Нардеп із блоку НУ-НС Іван Плющ, 66 років, заявляє, що підтримає резолюцію недовіри.

— Так, проголосую "за"! — каже, йдучи із "регіоналом" Борисом Колесніковим.

У кулуарах депутати кажуть: Юлія Тимошенко погодилася на голосування резолюції про недовіру її уряду, бо частина опозиціонерів уже виїхали з України на відпочинок. Отож голосів за відставку не вистачить.

У сесійній залі гамір. "Регіонали" блокують трибуну.

— Зміни до бюджету не можна приймати поспіхом. Тому вимагаємо продовжити роботу Ради на тиждень і готові працювати 24 години на добу над цими питаннями, — пояснює заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах, 53 роки.

В урядовій ложі збираються міністри. Під оплески "бютівців" заходить зосереджена Тимошенко.

— Коли ви вже наблокуєтеся? — усміхається до "регіоналів" Яценюк.

До них підходить один із керівників Партії регіонів Андрій Клюєв. Щось говорить. Трибуну розблоковують.

Арсеній Яценюк пропонує "регіоналам" пояснити причини, через які уряду слід оголосити недовіру. З кіпою паперів виходить перший віце-прем"єр-міністр попереднього Кабміну Микола Азаров.

— Показники промисловості, сільського господарства, будівництва свідчать про падіння темпів розвитку економіки, — говорить він.

Наголошує, що за період роботи уряду Тимошенко, соняшникова олія подорожчала в 1,8 разу, молоко і сир — у 1,4, яйця — в 1,5.

Юлія Тимошенко критику відкидає. Відзначає зростання всіх галузей економіки, крім сільського господарства.

Ярослав Сухий жестом ніби знімає локшину з вух. Його намагаються заспокоїти "бютівці". "Регіонал" показує їм непристойний жест — кладе долоню однієї руки на лікоть другої.

— Якщо голосування не відбудеться (за недовіру. — "ГПУ"), ми готові працювати далі. Якщо відбудеться — створюйте нову коаліцію, уряд. Єдине прохання — не дати країні з будь-яким урядом скотитися в яму, яку лишили демократичній коаліції, — закінчує виступ Тимошенко.

Під час голосування вона стискає кулаки. Міністри, які сидять поруч у ложі уряду, встають і дивляться на табло — очікують результатів голосування. Прем"єрка не обертається. Коли стає зрозуміло, що голосів не вистачає (за відставку уряду проголосували 174 нардепи, а треба — 226. — "ГПУ"),  піднімає догори великі пальці.

— Я голосував за недовіру уряду. І думаю, що й Бут також ("самооборонець", який 6 червня вийшов із коаліції. — "ГПУ"). Бо він мені казав про це безпосередньо перед голосуванням, — каже в кулуарах Віктор Тополов, 62 роки. Він входить до "Єдиного центру".

Зараз ви читаєте новину «Парламент не зміг відправити Тимошенко у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі