середа, 22 серпня 2012 07:45

Пане президенте, ви — винний!

Автор: фото з сайта www.byut.com.ua
  Понеділок, 20 серпня. Об’єднана опозиція ”Батьківщина” виставила коробки з позовами, які підписали 310 тисяч українців. Підписи зібрали під час акції ”Україна проти Януковича”. Усі, хто підтримали позов проти президента, зазначали свої імена, прізвища, по батькові й адреси
Понеділок, 20 серпня. Об’єднана опозиція ”Батьківщина” виставила коробки з позовами, які підписали 310 тисяч українців. Підписи зібрали під час акції ”Україна проти Януковича”. Усі, хто підтримали позов проти президента, зазначали свої імена, прізвища, по батькові й адреси

Представники Об'єднаної опозиції "Батьківщина" подали позов проти президента Віктора Януковича до Вищого адміністративного суду. Про деталі акції на спільній прес-конференції розповіли керівники опозиції Арсеній Яценюк та Олександр Турчинов.

Про те, що Януковича можна і потрібно судити, в Об'єднаній опозиції "Батьківщина" заговорили ще місяць тому. Тоді розпочався черговий етап акції "Україна проти Януковича". У її рамках лідери опозиції ініціювали судовий позов проти президента.

В опозиції вважають, що стільки клопоту, як завдав Україні нинішній глава держави, не змогла б зробити й ціла армія ворогів. Голова ради Об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк пояснив, у чому полягають злочини Віктора Януковича.

— У цьому позові чітко зазначено, що Янукович зробив по відношенню до України і до життя кожного українця: починаючи з антиконституційної Пенсійної реформи, Податкового кодексу, позбавлення пільг афганців та чорнобильців і до відбирання мови, дарування території іноземній державі, знищення основ демократії та зазіхання на права і свободи кожного громадянина, — зазначає Арсеній Яценюк.

Опозиціонери пригадують Вікторові Януковичу й незаконну приватизацію, коли всі ласі шматки державного майна "роздерибанили" між своїми. Це, фактично, поставило країну на межу існування: державної власності в ній майже не залишилося. Тепер усі сподівання на Феміду: якщо суд ухвалить відповідне рішення, цю власність потрібно буде повернути. Отже, зрозуміло, чому представники влади і персонально Віктор Янукович так бояться оприлюднення своїх "гріхів".

Крім того, представники опозиції вважають, що Януковича потрібно судити за антинародну Пенсійну реформу, незаконне формування коаліції та уряду, що він здійснив, повернувши собі повноваження старої Конституції завдяки тиску на суддів Конституційного суду. Один із колишніх суддів КС, за словами Арсенія Яценюка, готовий свідчити в суді про те, що на нього тиснули під час ухвалення рішення щодо повернення Конституції 1996 року. А це рішення є не менш незаконним, ніж інші злодіяння гаранта Основного закону.

По суті, Віктор Янукович став заручником цього рішення. Адже повернення Конституції 1996 року, що надало йому повноваження Леоніда Кучми, призвело до того, що вся повнота влади (а заодно — і вся відповідальність) зосередилася персонально на президентові. Це означає: якщо й питати за все, що відбувається в країні, то особисто з нього. От український народ і спитає.

Якби під судовим позовом підписалися тільки опозиційні лідери, то це дало б підстави говорити, що політичні противники "мстяться" президентові із заздрощів. Мовляв, він — очолює державу, а вони лишень і можуть, що критикувати.

Для того, щоб покласти край таким розмовам, опозиціонери одразу ж визначили основну умову, за якої позов дійде до суду: якщо третьою стороною в процесі виступатимуть представники українського народу.

Взяти участь у судовому процесі було досить легко. Потрібно було підійти до будь-якого інформаційного намету із символікою Об'єднаної опозиції "Батьківщина", надати свої дані й поставити підписи. Зробити це можна було й через інтернет.

Така активність, звичайно, не сподобалася владі. З перших годин акції організаторам і волонтерам почали чинити перешкоди.

— Влада спробувала блокувати зібрання підписів, блокувати проведення цієї акції. Практично в усіх регіонах відбувався наступ на наших активістів. Найбільш жорстко влада працювала в Харкові, де, крім атаки міліції, атаки криміналітету, суди, з подачі місцевої влади, приймали рішення щодо заборони цієї акції. Подібна ситуація в Черкаській області. Наступ на наших активістів із використанням податкової міліції, адміністративного ресурсу, обшуків у квартирах та офісах керівництва наших штабів відбувались у Чернівецькій, Донецькій областях, — каже на прес-конференції голова центрального штабу Об'єднаної опозиції Олександр Турчинов.

Незважаючи на спротив влади, за перші дні акції кількість охочих судитися з Януковичем особисто досягла кількох десятків тисяч. А на момент подачі позову їх стало майже 310 тис. Ці люди не просто не побоялися висловити незгоду з політикою нинішньої влади, а й проявили громадянську мужність.

— "Україна проти Януковича" — це не просто збір підписів. Люди залишають свої прізвища, імена, по батькові, свою адресу. Вони не бояться влади і стали на бік Об'єднаної опозиції в питанні усунення президента Януковича, — говорить на прес-конференції голова ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

Така кількість людей нікого не дивує, адже цей процес "благословила" Юлія Тимошенко. Саме вона першою подала заяву про приєднання до судового процесу проти Віктора Януковича.

Що далі?

Представники Об'єднаної опозиції "Батьківщина" далекі від думки, що Вищий адміністративний суд ухвалить рішення на їхню користь, і вже завтра звинувачений у всіх гріхах громадянин Янукович Віктор Федорович сидітиме на лаві підсудних. Але вони знають, що робити далі.

— Ми усвідомлюємо, що суд сьогодні також контролюється Януковичем, і саме Янукович незаконно призначав сотні суддів до всіх судових інстанцій України. Але наш похід проти Януковича не обмежується тільки українськими судами. І в тому випадку, якщо вони зволікатимуть із розглядом цього питання, ми звернемось до Європейського суду з прав людини, — каже Арсеній Яценюк.

Головна боротьба, за його словами, розгорнеться в парламенті наступного скликання, коли представники "Батьківщини" отримають більшість. Саме тоді буде створено тимчасову спеціальну комісію з питання процедури імпічменту президенту Януковичу. Проект закону про імпічмент юристи Об'єднаної опозиції вже розробили і подали до парламентського секретаріату.

Подання позову до Вищого адміністративного суду — це не завершення акції "Україна проти Януковича", а лише етап боротьби з режимом, що здатен підняти моральний дух тих, хто мріє про звільнення країни від діючої влади, кажуть в опозиції. Попереду — жорстка і складна кампанія. Адже перешкоди, які влада чинила на початку акції, ставатимуть все більш непереборними, щойно опоненти до кінця усвідомлять серйозність намірів представників Об'єднаної опозиції та сотень тисяч людей, що за ними стоять.

— Ми готові до складної боротьби в українських судах, ми готові до боротьби на вулицях. До боротьби за справжню українську незалежність, за незалежність громадян України від такої влади, яку сьогодні ми отримали. І ми цю владу зупинимо, — наголошує Арсеній Яценюк.

Позов до Вищого адміністративного суду недарма подали напередодні Дня Незалежності. Тепер, за законом, упродовж шести днів суд має визначитися — приймати чи відхиляти цей найгучніший в історії України позов.

Зараз ви читаєте новину «Пане президенте, ви — винний!». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі