пʼятниця, 28 січня 2011 18:45

"Опозиція не готова сісти у тюрму за свої переконання"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Ігор Мазур
Ігор Мазур

"Коли йшов до в'язниці, доньці Олі було 3 роки. А коли повернувся, то говорив до неї, як до малої дитини. А мені кажуть, їй вже 6, вона — доросла", — згадує 37-річний Ігор Мазур, лідер столичної організації УНА-УНСО.

2001-го його арештували за участь у заворушеннях під час акцій "Україна без Кучми". Зараз справу поновили. Мазур відмовився йти на допит. Каже, своє відсидів.

У кав'ярні на майдані Незалежності замовляє собі капучино.

Чому піднімають справу 10-річної давнини?

— Влада показує теперішнім учасникам масових акцій, які проблеми у них будуть.

Як вас змінила тюрма?

— Ми були готові до протистояння та наслідків. З іншого боку, влада сама добивалася силової акції. 9 березня (день сутичок УНА-УНСО з міліцією 2001 року. — "ГПУ") було дуже багато емоцій. Спочатку ми намагалися стримати людську хвилю, а потім і самі піддалися. Завелися. Бо коли бачиш людей у костюмчиках, які бігають за спинами міліції та роздають якісь команди, вважають себе вершителями долі твоїх дітей, тоді з'являється порив поставити їх на місце. Пояснити, що не тільки вони можуть створити тобі проблеми, але й ти можеш створити їм. Інстинкт самозбереження відходить на другий бік.

Що зараз може вивести людей на вулиці?

— Щось, що зачепить їхні особисті інтереси. Ухвалення житлового і трудового кодексу, ріст цін на газ і тиск податкової. Люди піднімуться, коли їх почнуть виселяти за борги, звільняти. Бачитимуть, що з них деруть три шкури, а великий бізнес жирує. Ці не вміють приховувати, що в них усе добре. Наприклад, за півроку виявиться, що капітал Ріната Ахметова виріс ще на 10 мільярдів доларів.

Коли можливий вибух невдоволення?

— Після акцій "України без Кучми" треба було три роки, аби українці знову вийшли на вулиці й визріла помаранчева революція. Сьогодні ж треба вести відлік від поразки Ющенка.

Довіра людей до влади Януковича ще не вичерпалася. Якщо новий Майдан, як цього дуже хоче Юлія Тимошенко, утвориться навесні, — це буде фальстарт. Далі — літо, мертвий сезон. А на осінь викопають картоплю, і тоді варто чекати якихось акцій. Люди бачитимуть, що "просвєта нє відать", зміни на краще не почалися, й можуть вийти. А влада пришвидшеними темпами наближує вибух. Здає Москві газотранспортну систему, інші ласі об'єкти, душить середній клас, підвищує тарифи.

Чому протест підприємців не підтримали інші громадяни?

— Бо поки що влада зачіпає лише окремі групи українців. Підприємці відчули, що на їхні інтереси "наїхали", вони й вийшли.

Зараз активістів підприємницького руху тягають на допити. Влада може залякати людей?

— Її завдання — вибити з процесу "буйних". Одну з активісток у Хмельницькому затримали прямо на базарі — прийшли шестеро і накинули їй плащ на голову. Але люди її відбили. Коли саджають організаторів, то хто захоче стати на їхнє місце? Так рветься ланцюг між тими, кому болить, і тими, які вміють інших повести за собою.

Наскільки люди готові до боротьби?

— Такі настрої ще не сформувалися. Тих, хто хоче щось організовувати, менше процента. Інші або чекають, або бояться, або не вірять. Випустять на мітингу пару, приїдуть додому й подумають: "Я вилізу і попаду під удар. А у мене діти, сім'я. Мені що, більше всіх треба?"

Частина підприємців вірить, що добилися від влади поступок, тому не підуть на політичні акції. Арешти чиновників чи "тризубівців" вони вважають розбірками політиків. Є розуміння, що всі при владі — корупціонери. І при Тимошенко чиновники непогано жили.

Чого бракує політичним лідерам, щоб повести народ за собою?

— Опозиція не готова сісти у тюрму за свої переконання. Особливо, націонал-демократична.

Їй треба тісніше контактувати з людьми — іти в народ, депутатам — їздити по райвідділах міліції. Цей процес уже пішов. Лідери опозиції почали худнути у прямому розумінні слова. Пам'ятаєте, яким щокатим був на посаді віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко? Тепер він знову схуд, схожий на революціонера, лідера Майдану.

Дехто із попередньої владної команди сидить.

— Вони не очікували, що Юля програє вибори.

Як поводитимуться за ґратами колишні чиновники?

— Не думаю, що деякі чиновники були готові туди потрапити. Можуть здати своїх колишніх колег, бо вони там, а люди, які були у "схемках", ще на волі. Можуть дати слабинку, якщо відчують, що немає солідарності. Є ж ще їхні дружини, які звикли жити добре, а зараз мають проблеми.

Чому влада пішла на опозицію бульдозером?

— Це їхній метод. Вони не звикли спілкуватися, ділитися. Через це у Партії регіонів можуть бути проблеми. Вони ослабнуть після боїв між групами Фірташа, Ахметова, інших.  Захоче зберегти свої позиції і стара гвардія — Азаров, Джарти, Тихонов. Це все дає шанс опозиції піднятися.

Кучма після акцій протесту 2001 року якоюсь мірою намагався йти на компроміс. Донецькі не йдуть. Якщо не вдається когось перекупити, ламають, дискредитують. Хочуть зробити з України Донецьку область.

Як влада може убезпечити себе від потрясінь?

— Люди, які закручують гайки, знають: настає такий момент, коли гаєчка вже не крутиться. Тож якщо влада не піде на крайнощі, не викидатиме людей із квартир, не ділитиме країну на Схід і Захід, не вводитиме другу державну мову, то може вистояти й до 2015 року.

Воював у Придністров'ї та Абхазії

Ігор Мазур народився під Хмельницьким у селі Пирогівці. Брав участь у війнах у Придністров'ї та Абхазії. Має державні нагороди від Грузії та України. Супроводжував журналістів у Чечні. Після історичної зараз здобуває другу вищу освіту на юридичному факультеті університету Шевченка. Одружений удруге. Дружина Анастасія народила сина Ярослава. Від першого шлюбу має доньку Ольгу, 13 років.

9 березня 2001-го під час акції "Україна без Кучми" сталася сутичка мітингувальників із міліцією. Після неї порушили справи проти 19 організаторів акції, зокрема Мазура. Відсидів один рік у CІЗО та два роки у Харківській колонії №17.

Три спогади Мазура про в'язницю

Хвороба. У перший день сержанти наказали всім лягти на підлогу. Хто встане, товктимуть ногами. Вночі не давали спати, тягали на допити. Пізніше під час поїздок на суд я підхопив туберкульоз. У нас був найбільший судовий процес в Україні. Лікували, даючи кружку води і 15 таблеток. Мусиш їх випити за раз. В мене за тиждень пройшов гайморит, висока температура. Від таблеток міг взятися цироз печінки, але мені сказали: "Краще помреш від цирозу, головне — не від туберкульозу".

Спорт. Наша будівельна бригада ремонтувала корпуси. Коли вибивали стіни, виходив невеличкий майданчик. Ми напихали велику шапку шкарпетками, хтось ставав на шухері, і грали у футбол.

Пророцтво. Конвоїри, які слідкують за в'язнями, ходять коридорами у кімнатних тапочках і заглядають у камери. Один веде мене на допит і каже: "Я вже 20 років працюю в цьому СІЗО СБУ. 15 років назад Хмару вів цим коридором. Тепер він — народний депутат. Пройде пару років і, може, ти будеш у Верховній Раді. А я залишуся у цьому СІЗО".

Зараз ви читаєте новину «"Опозиція не готова сісти у тюрму за свої переконання"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі