середа, 28 січня 2009 18:42

Омельченко назвав Литвина ініціатором убивства Ґонґадзе

У вівторок увечері Парламентська асамблея Ради Європи обговорювала питання "Розслідування злочинів, у яких підозрюють вищих посадових осіб під час правління Кучми в Україні — справа Ґонґадзе як символічний приклад". У залі було приблизно 80 із понад 300 членів ПАРЄ.

Перед засіданням кулуарами Ради Європи поспішно йде народний депутат від Партії регіонів Сергій Головатий, 54 роки.

— Це констатація того факту, що держава абсолютно нічого не зробила в розслідуванні справи Ґонґадзе, — каже про проект резолюції ПАРЄ. — І ці слухання ні до чого не приведуть. Усі давно зайняті іншим, а справа Ґонґадзе стала історією.

На виступ у дискусії записано 12 осіб, серед них четверо від України. Слово бере комуніст Євген Мармазов, 70 років:

— Осуждены и отбывают срок участники убийства — три бывших сотрудника Министерства внутренних дел. Установлен организатор убийства — генерал МВД Пукач, который скрывается за границей. Но остается открытым вопрос, кто является заказчиком. Собственно, разговоры-то ходят — но недоказано...

Відразу за Мармазовим слово має "бютівець" Григорій Омельченко, 57 років. Також говорить російською. Наголошує, що з 2002 по 2006 рік був головою парламентської слідчої комісії в справі про вбивство Ґонґадзе.

— Підбурювачем до здійснення злочину, вираженого у викраденні Георгія Ґонґадзе, що призвело до його смерті, був голова адміністрації президента Кучми, нинішній голова парламенту України Володимир Литвин, — зачитує Омельченко висновки комісії. — Замовником викрадення був президент України Леонід Кучма. Організатором — міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко. Безпосередніми виконавцями викрадення і вбивства були підлеглі Кравченка: генерал міліції Пукач і три співробітники міліції — Протасов, Костенко і Попович…

Омельченко читає швидко, майже скоромовкою. Лунає дзвоник, який сповіщає про завершення відведеного на виступ часу.

— Я прошу тридцять секунд як голова слідчої комісії! — каже ведучому Омельченко. — Буквально 30 секунд!

Дочитує виступ і дякує доповідачці ПАРЄ у справі Ґонґадзе німкені Сабіні Лейтхоссер-Шнарренберґер. Її прізвище вимовляє важко.

Буквально 30 секунд!

Асамблея ухвалює проект резолюції майже одностайно. У ньому йдеться також про вбивство журналіста Ігоря Александрова та напад на екс-нардепа Олександра Єльяшкевича. Наголошено, що "…компетентні органи повинні докласти зусиль для того, щоб ідентифікувати не лише справжніх виконавців цих злочинів, а й підбурювачів та організаторів, без огляду на звання та посади підозрюваних". Мовляв, доки цього не буде, ту ж справу Ґонґадзе не можна вважати розслідуваною. Ідеться в документі й про необхідність експертизи плівок майора Мельниченка з можливим використанням їх як доказу в суді.

Усього дискусія тривала трохи довше години.

Зараз ви читаєте новину «Омельченко назвав Литвина ініціатором убивства Ґонґадзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі