середа, 27 липня 2011 05:45

"Мене затримали через жовту вишиванку"

Автор: фото: Павло Паламарчук
  ”Свободівця” Михайла Коваліва звинуватили в організації масових заворушень. Присудили 1,3 року умовного ув’язнення
”Свободівця” Михайла Коваліва звинуватили в організації масових заворушень. Присудили 1,3 року умовного ув’язнення

— У СІЗО нас із братом тримали в жахливих умовах, — каже депутат Самбірської міськради на Львівщині "свободівець" Михайло Ковалів, 30 років. — У камері сиділи 26 людей. Дихати нема чим. Ніхто не звертає уваги, хворий ти чи здоровий. Туберкульозників саджають зі здоровими. Людям бракувало навіть анальгіну. Треба було добре напроситися охоронців, щоби принесли медикаменти, які передали родичі.

Михайла з рідним братом Володимиром, теж депутатом міськради від "Свободи", затримали після сутичок 9 травня у Львові. Тоді побилися прихильники та противники радянської символіки. До 20 липня Ковалівих тримали в слідчому ізоляторі. Після четвертого судового засідання Михайлові присудили 1,3 року умовного ув'язнення, Володимирові — рік.

— У СІЗО годували весь час крупою, — продовжує Ковалів. — На сніданок давали пшеничну чи кукурудзяну. В обід на перше — ту саму крупу, але з більшою кількістю води. На друге — знову крупа, але без води. Ввечері приносили знову ту саму крупу. Ще протягом дня давали половину хліба і цукор.

Як оцінюєте рішення суду?

— Ще на суді заявив, що не визнаю своєї вини. Я не є злочинцем. Мені приписали організацію масових заворушень. Потім іще завдання працівникам правоохоронних органів тілесних ушкоджень. Але нічого з цього я не робив. Брату теж приписали щось подібне. Наш адвокат подаватиме апеляцію.

У штовханині 9 травня брали участь кількадесят людей. Чому затримали й засудили саме вас?

— Гадаю, мене затримали через жовтий колір моєї вишиванки. Вона впадає в очі. Але нічого злочинного я не робив. Ми разом з іншими хотіли, щоб міліція домоглася виконання рішення про заборону розгортати червоний прапор. На відео, яке показали в суді, видно, як я торкаюся рукою автобуса, в якому привезли червоний прапор. І більше нічого.

На відеозаписах подій 9 травня видно, як одного зі "свободівців" підстрелив із травматичного пістолета невідомий. Як просувається розслідування цієї справи?

— Я бачив тільки відеозапис. Кажуть, кримінальної справи щодо цього чоловіка не відкрили, бо міліції бракує доказів (кажуть, стріляв син колишнього заступника начальника Державтоінспекції області. — "ГПУ"). Це виглядає смішно.

Як вам допомагала партія?

— Надали адвокатів, мітингували під судом. Олег Тягнибок активно висвітлював хід нашої справи в інтернеті. З ним іще не зідзвонювалися. У середу матимемо зустріч. Ми й далі ходитимемо на всі акції партії, бо наша мета — боротися за свободу громадян.

Працював пожежником

Михайло Ковалів за освітою столяр, зараз без роботи. Доти шість років працював пожежником у Самборі. Одружений, має 10-річну дочку. Володимир за освітою фельдшер-акушер, тепер підприємець — виготовляє бетонні блоки. Одружений. Має 4-річного сина та доньку-немовля.

— Як тільки нас із братом випустили, зразу поїхали до родин — ми ж два місяці не бачилися. Довго сиділи, розмовляли. Дуже хотілося полежати в рідному ліжку.

 

Зараз ви читаєте новину «"Мене затримали через жовту вишиванку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі