вівторок, 16 квітня 2013 00:00

"До вересня трійка лідерів опозиції має оголосити кандидата в президенти"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Тарас Стецьків: ”Луценко заявив, що підтримуватиме опозицію і не стане її четвертим лідером”
Тарас Стецьків: ”Луценко заявив, що підтримуватиме опозицію і не стане її четвертим лідером”

Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко започаткував створення громадсько-політичного руху "За третю республіку". Долучилися колишні "польові командири" Майдану та екс-нардепи Тарас Стецьків, Роман Безсмертний та Володимир Філенко.

— Це ідея перезавантаження всієї державної влади в Україні, — розказує 48-річний Тарас Стецьків. — Має відбутися кардинальна зміна прогнилої корумпованої системи, починаючи від Міністерства освіти та правоохоронної системи. Ідеться про перезаснування всього політично-суспільного укладу.

Ми боремося проти режиму Януковича, тому маємо сформулювати, за що саме. Повинні об'єднати інтелектуалів та громадські рухи, щоб намалювати спільне бачення, яку Україну хочемо збудувати після того, як вдасться усунути нинішнього президента. Також хочемо допомогти опозиції висунути єдиного кандидата в президенти на 2015 рік. Найкраще, щоб його визначила та оголосила трійка лідерів до вересня цього року. Проситимемо та наполягатимемо на цьому. Будемо готові його підтримати. Така дія стане колосальним мобілізуючим фактором для суспільства і виб'є з голови Януковича ідею про вибори в один тур. Якщо "трійка" не зробить цього до вересня, доведеться звертатися до громадськості та підключати моральних авторитетів.

Чому обрали назву "За третю республіку"?

— Її треба сприймати як метафору. Юра порахував, що це третя республіка, про що йшлося у його заключному слові, що мав виголосити під час розгляду касації у його справі (за словами Луценка, конституційна модель, що діяла за Кравчука — перша. За Ющенка — друга. Третя — це мрія. — "ГПУ"). Якщо говорити хронологічно, то першою була Українська Народна Республіка зразка 1917 року, другою — УРСР як маріонеткове утворення, третя є зараз. Якщо хочемо щось нове, то це вже четверта.

Безсмертний каже, що ваш рух має створити план оновлення і будівництва країни. Які вже є напрацювання?

— Є глибоке усвідомлення західного цивілізаційного вибору та інтеграції в європейську спільноту, окремі прорахування економічної моделі. Але це нотатки. Протягом найближчих п'яти-шести місяців спробуємо організувати фахівців, інтелектуалів, активних громадян, щоб у кожній галузі було сформульоване цілісне бачення. Тоді запропонуємо на широке обговорення. Може, будуть круглі столи, конференції чи вуличні дискусії. Форму знайдемо. Усі, хто поділяє наші принципи, має належну репутацію, не робили політичного "тушкування", долучатимуться. Це будуть не тільки старі та досвідчені революціонери. Основна частина — нові молоді обличчя.

Як суспільство може сприйняти ваш рух?

— Люди можуть нам закидати, що це все вже було, знову беруться ті, хто робив та недоробив. Але ми — єдині, хто асоціюється з публічним проведенням помаранчевої революції. На питання, чи є довіра суспільства, може відповісти тільки практика. Для цього нам потрібно інтенсивно почати роботу по всій Україні. Вже весна, то можемо починати.

Як співпрацюватимете з опозицією? Чи проводили переговори з Яценюком, Кличком та Тягнибоком?

— Це в жодному разі не є створенням опозиції до опозиції. Ми хочемо надати широку позапарламентську підтримку нинішній опозиційній трійці. Поки що її зусиль для перемоги над режимом не вистачає ні в парламенті, ні в суспільстві. Доки не скаже, за що виступає, масової підтримки не отримає. Перемовини з ними будуть.

Експерти говорять, що ваше утворення може бути вигідне владі, бо спричинить розкол в опозиції. Як цього уникнути?

— Влада розраховує на це. Але Луценко чітко заявив, що підтримуватиме опозицію і не стане її четвертим лідером.

Зараз ви читаєте новину «"До вересня трійка лідерів опозиції має оголосити кандидата в президенти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі