вівторок, 02 травня 2006 17:57

"Дайте мне его обнять"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Такої малочисельної демонстрації комуністів на 1 травня у Києві ще не було
Такої малочисельної демонстрації комуністів на 1 травня у Києві ще не було

1 травня на демонстрацію в Києві вийшли тільки комуністи і молодіжна організація "Че Гевара". Прогресивні соціалісти обмежилися корзиною з квітами до пам"ятника Леніна. А соціалісти Олександра Мороза свої рожеві палатки і сцену використали для проведення  вікторин та розіграшів для дітей.

Традиційно розгортали прапори і вишиковували колони біля метро Арсенальна.

— Это первое мая будет провальным. Сторонники коммунистов деморализованы. Многие не придут на демонстрацию,— коментував Сергій Киричук, 23 роки, лідер  молодіжної організації "Че Гевара" за півгодини до початку демонстрації. "Чегеварівців" прийшло близько двох десятків. Вони розмахували, крім червоних, прапорами Куби і Венесуели.

У натовпі роздавали газету "Комуніст", номери за грудень 2005 року. Продавали товстий журнал "Марксизм и современность".

Зібралося більше тисячі людей. Під радянські марші вони рушили вниз по вулиці Грушевського. У колоні виділялася немолода вже жінка в яскраво-червоному сарафані. Її волосся було зав"язане бантом під колір плаття. Вона несла невеличкий саморобний щит із написом "Твоя покорность, товарищ, безнравственна. Твоя пассивность преступна". Цікавимося, кого ж має на увазі.

— Всех, — відрізає жінка. І починає скоромовкою, іноді зриваючись на крик, говорити. Галині Скуліній55 років, вона — колишній архітектор. Пані Галина перераховує довгий список провин нинішньої влади. Починає із занедбаності малих міст, які, за її словами, тонуть у горах сміття. Обурює її і мовна політика. Вона особисто добре володіє українською, але на зло чинній владі розмовляє лише російською.

— Ющенко разваливает семьи. И это хуже всего,— каже вона. Як приклад наводить родину своєї знайомої, комуністки за переконаннями. Її сім"я розпалася, коли чоловік став прихильником "Нашої України".

Попереду колони йдуть лідер комуністів Петро Симоненко, члени керівництва КПУ Адам Мартинюк та Олександр Ткаченко. У руках вони тримають по одній червоній гвоздиці. Їх трьох охороняє близько десяти коротко стрижених чоловіків. Двічі з тротуару до Симоненка кидаються бабусі.

— Дайте мне его обнять,— просить одна з них. Її ривок перериває одразу двоє охоронців. Бабусі доводиться просто приєднатися до колони.

Першотравневий мітинг на Майдані проходить не зовсім святково. Псує настрій підвищення ціни на газ для населення. Через це зібрання просять вважати акцією протесту. Петро Симоненко закликає всіх лівих об"єднатися, щоб на наступних виборах отримати достойний результат. Майже всі, хто виступав, запевняли, що люди не терпітимуть довго владу капіталістів. Прийде час, і вони ще оцінять комуністичні ідеї. І цей момент уже не за горами.

Усі виступали спокійно, окрім представника молодіжного крила комуністів товариша Карпенка. Він кричав і розмахував руками, ніби комусь погрожував:

— Мы больше не дадим себя обмануть. Хватит рассказывать про наши интересы. Мы уже убедились, что власть делает все в интересах иностранцев.

Коли він закінчив, до нього підійшли кілька дідусів і похвалили за те, що "сказал именно так, как надо". Карпенко саме витирав піт із чола, коли кореспондент "ГПУ" спробував познайомитися з ним і розпитати, чим він займається. Але молодий комуніст стояв непохитно:

— Прочитай сначала "Манифест комунистической партии", чтоб мы хоть могли говорить на одном языке.

Дорогою до пам"ятника Леніна спілкувалися з 23-річною Поліною Столярчук, що йшла серед невеликої групки комуністичної молоді. Дівчина розповіла, що до партії її привели подруги. Що її дуже здивувало те, наскільки розумні речі говорять комуністи. Поліна зізналася, як важко дається "Маніфест":

— Прочитала три страницы. Ничего не поняла. Но я же знаю, что такую литературу необходимо читать.

У комуністичній партії вона вже майже два роки. Зараз Поліна — на сорок дев"ятій сторінці "Маніфесту", а всього їх там 70. Також читає книжку про маніпулювання свідомістю. На запитання, чи вірить у прихід комунізму, дівчина задумалася. Сказала, що вона особисто в найближчі п"ятдесят років на це не сподівається. А чи є комуністом її хлопець? Поліна усміхнулася:

— Я ни с кем не встречаюсь. Хорошего парня трудно найти и среди коммунистов тоже.





Пройшло 800 мітингів і демонстрацій


Найбільші мітинги 1 травня пройшли в Донецькій області — на них вийшло 95 тис. демонстрантів. Також прихильники міжнародної солідарності трудящих були активними у Луганській, Миколаївській, Чернігівській областях і в Криму. За даними Міністерства внутрішніх справ, загалом у 438 населених пунктах пройшло більш ніж 800 мітингів і демонстрацій з участю 317 тис. українців.

Зараз ви читаєте новину «"Дайте мне его обнять"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі