вівторок, 27 жовтня 2009 23:57

"Бютівець" Писаренко пропонує скасувати право голосувати проти всіх

Нардеп-"бютівець" 29-річний Валерій Писаренко зареєстрував у парламенті законопроект змін до Закону про вибори президента. Пропонує виключити з виборчого бюлетеню графу "не підтримую жодного кандидата".

Колишній голова Центрвиборчкому 61-річний Ярослав Давидович каже, що прибрати таку графу прагнули й на минулих виборах. Але Рада відхилила це нововведення. Подібні ініціативи зараз вигідні двом найбільшим парламентським фракціям — БЮТу й "Регіонам". Вони можуть зібрати необхідні голоси для ухвалення змін.

— Дуже ймовірно, що до другого туру виборів вийдуть Янукович і Тимошенко. А решта кандидатів можуть закликати своїх виборців не голосувати за жодного з них, — говорить. — Тому вже зараз у БЮТі перестраховуються. Виключають те, що у другому турі жоден із кандидатів не набере більш як 50 відсотків. Бо вибори визнають такими, що не відбулися. І все почнеться спочатку.

Валерій Писаренко пояснює, що в більшості країн Європи графи "не підтримую жодного кандидата" немає. Її скасування — вимога Венеціанської комісії.

— Вони три тижні тому рекомендували нам відмовитися від цієї норми, бо вона недемократична, — каже "бютівець". — Якщо люди вже йдуть на вибори, то вони мають голосувати за конкретну людину, а не "проти всіх". Але наше суспільство не готове до змін, немає згоди поки що й у парламенті.

Зараз ви читаєте новину «"Бютівець" Писаренко пропонує скасувати право голосувати проти всіх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі