вівторок, 03 березня 2009 17:09

БЮТ, "Регіони" й комуністи відставили Огризка

Верховна Рада звільнила міністра закордонних справ Володимира Огризка, 52 роки. "За" учора проголосували всі "регіонали", комуністи і третина Блоку Юлії Тимошенко. Всього — 250 нардепів.

Деякі депутати після початку засідання поспішають до їдальні. "Регіонал" Олександр Стоян їсть за окремим столиком. У буфет заходить дівчина в короткому облягаючому червоному платті з декольте. Стоян із відкритим ротом проводить її довгим поглядом. Із руки в нього випадає шматок хліба. Депутат його підбирає і продовжує жувати.

Тим часом у сесійній залі звітує міністр закордонних справ. Виходить до трибуни з великою папкою. Каже, що в результаті рішення Міжнародного суду Організації Об"єднаних Націй щодо острова Зміїний Україна не втратила жодного сантиметра державної території.

— Суд обрав класичний приклад проведення серединної лінії при розподілі площ континентального шельфу, — зачитує свій виступ Огризко.

Зазначає, що рішення Гаазького суду щодо острова Зміїний поставило крапку в багаторічній суперечці Румунії й України.

Комуністи й "регіонали" напередодні вимагали відставки міністра й зареєстрували дві відповідні постанови.

— Нам треба прийняти рішення Міжнародного суду як даність і сказати, що рішення суду на користь Румунії, але є обов"язковим до виконання, — говорить із президії спікер Володимир Литвин, 52 роки.

Після цього ставить на голосування постанову про звільнення Огризка.

Біда України в тому, що нею керують ті, кому вона не потрібна

Табло висвітлює 250 голосів. "Регіонали" і комуністи підіймаються і плескають у долоні. "Бютівці" розгублено дивляться одне на одного і стенають плечима. Огризко виходить у кулуари до журналістів.

— Це не було для мене несподіванкою, — засмучено говорить. Поглядає на кількох "бютівців", які прямують із сесійної зали. — От колеги з БЮТу сміються. Я давно шукав відповідь, чому так відбувається в нашій країні. І знайшов її в словах Михайла Грушевського: "Біда України в тому, що нею керують ті, кому вона не потрібна".

До Огризка підходить нардеп-"нунсівець", колишній міністр Борис Тарасюк, 60 років.

— Тримайся, Володю, — стискає його лікоть.

Лідер групи "За Україну!" 40-річний В"ячеслав Кириленко каже, що частина фракції НУ-НС має вийти з коаліції з БЮТом після того, як вони проголосували за відставку Огризка. Додає, що рішення про відставку міністра ухвалила прем"єр Юлія Тимошенко.

— Адже в її фракції ніколи немає розбіжностей, окремої точки зору. Якщо 49 депутатів з БЮТу проголосували за звільнення міністра, значить на це було принципове особисте рішення прем"єра, — наголошує Кириленко. — А голова парламенту створив люб"язні умови для цього.

"Бютівець" 35-річний Андрій Портнов підтримав відставку Огризка. Він запевняє, не було жодних вказівок від Тимошенко.

— Я особисто, як народний депутат, висловив свою позицію сьогодні, — опустивши очі каже. — До відставки Огризка призвела його антиурядова політика.

Портнов відмовляється відповідати на запитання журналістів. Коридорами Ради ходить інший "бютівець" Олег Ляшко, 37 років:

— Я просто знічений! — запихає руки в кишены. — Мені незрозуміло, чому 49 наших депутатів так проголосували. Адже на фракції було прийнято рішення не голосувати за відставку міністра МЗС. Це матиме негативні наслідки всередині коаліції. Усе, що ми так старанно ліпили кілька місяців, після сьогоднішнього дня може розвалитися.

Депутати у залі скасовують постанову про проведення виборів до Тернопільської облради. "За" голосують "бютівці" й "регіонали". У кулуарах подейкують, що БЮТ має там надто низький рівень підтримки.

— Юля злякалася, що пролетить. А "Регіонам" це не потрібно, бо вони взагалі не пройдуть, — каже депутат-"литвинівець" Микола Шершун, 57 років.

Також парламентарі удвічі зменшують зарплати президента, прем"єра, голови Верховної Ради й інших високопосадовців.



Щомісяця кожному нардепу видають по 10 тисяч гривень

Востаннє зарплати українських чиновників змінювали 2005 року. Тоді їх майже вдесятеро збільшила прем"єр-міністр Юлія Тимошенко. Президент почав отримувати 40 тис. грн на місяць, глава уряду — 30 тис.

Міністрам, губернаторам і народним депутатам платять від 13 до 18 тис. грн. Щомісяця кожному нардепу видають по 10 тис. грн на "здійснення депутатських повноважень". Парламентарі самі вирішують, як їх витратити.

Голова міської ради має посадовий оклад — 1800 грн. Однак премії часто становлять 200–300% від зарплати. Голови сільрад отримують по 1,5 тис. грн.


В Огризка є "грішки" щодо Тимошенко

Із коаліції готуються вийти два народні депутати від блоку "Наша Україна — Народна самооборона" — Борис Тарасюк та Юрій Ключковський. Так вони протестуватимуть проти звільнення міністра закордонних справ Володимира Огризка. Про це розповів їхній колега Анатолій Гриценко, 51 рік.

— Такого голосування не очікував ніхто, — говорить він. — І те, що 49 депутатів БЮТ підтримали "несподівано" це рішення, думаю, було заздалегідь погоджене і з керівництвом фракції, і, не виключено, із самою Юлією Тимошенко.

"Бютівець" Юрій Гнаткевич, 68 років, запевняє, що голосування його колег за відставку Огризка для нього самого було несподіванкою.

— На фракції такого обговорення не було, — розповідає він. — Виступив Іван Кириленко і сказав, що в Огризка є "грішки" по відношенню до нашого прем"єра. Він часто голосував проти урядових рішень і ще пустив по посольствах листи проти Тимошенко. Нібито ще й по телевізору назвав її "воровкою".

Каже, що сидів біля депутата-"бютівця" Бориса Пудова. Побачив, як той тисне на кнопку "за" за відставку Огризка. Запитав, чому.

— А він і відповів: "Он оскорбил моего премьера!" — переповідає Гнаткевич. — Тоді я зрозумів, що залізної домовленості у фракції немає. Але я не проголосував би за його відставку, якби мене попросили. Мені розповідали в Службі безпеки, що він  некваліфікований дипломат, але є патріотом України.

Оксана ПЕРЕВОЗНА

Зараз ви читаєте новину «БЮТ, "Регіони" й комуністи відставили Огризка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі