неділя, 10 грудня 2006 15:43

Балога очолив "Нашу Україну"

Автор: фото: phl
  Віктор Балога (ліворуч) і Роман Безсмертний вітають один одного з новими посадами
Віктор Балога (ліворуч) і Роман Безсмертний вітають один одного з новими посадами

"Це був план президента: звільнити партію від контролю тих, хто її фінансував, — Порошенка, Третьякова, Мартиненка", — каже  член Ради "Нашої України" Микола Жулинський, 66 років.

Щоб обрати нове керівництво, Рада партії виїхала за межі Києва. Засідали в пансіонаті "Пуща-Озерна".

— У нас була потреба розібратися самим у своїх справах — без того, щоби хтось ззовні пхав у це носа, — роздратовано пояснює  Юрій Ключковський, 57 років.

Додає, що подалі від зайвих очей "нашоукраїнці" збираються вже втретє.

Уперше за останній рік на засідання Ради приїздить почесний голова НСНУ президент Віктор Ющенко. Найбільше шансів очолити партію мають Петро Порошенко та Роман Безсмертний. У коридорі стоять кабінки для таємного голосування. Ющенко вносить свою кандидатуру керівника — голову Секретаріату президента Віктора Балогу. Також пропонує голосувати відкрито.

— Порошенко розраховував на те, що в таємному голосуванні головою Ради партії оберуть саме його, — зазначає Микола Жулинський. — Не проти таємного голосування був і Безсмертний. Він мав шанси. Але це не було б на користь Балоги, бо регіональні представники схилялися до Порошенка, Безсмертного та Мартиненка.

Тричі голосують підняттям рук, і тричі Балозі не вистачає лише кількох голосів. Петро Порошенко знову пропонує таємне голосування. Пропозицію не підтримують, і той знімає свою кандидатуру. Перед четвертим голосуванням Ющенко не витримує й звертається до присутніх:

Тепер буде сутужніше з грішми

— Закрийте очі й піднімайте руки. Майте, врешті-решт, совість!

Слова президента подіяли. Рада партії голосує за Балогу. Після цього дуже швидко обирають нового голову виконавчого комітету. Раніше цю посаду обіймав Микола Катеринчук, який нещодавно вийшов із "Нашої України". Замість нього обирають Романа Безсмертного.

— Це теж план Віктора Ющенка, — переконує Микола Жулинський. — Безсмертний дуже добре знає механізми партії. Тож президент сподівається, що вони удвох із Балогою зможуть облагородити обличчя "Нашої України".

Без ускладнень обирають і 15 членів президії. Саме вона керує НСНУ між засіданнями Ради партії, яка нараховує 213 чоловік.

Окрім Безсмертного та Балоги, до президії входять тепер два заступники голови Секретаріату президента — Іван Васюник і Віктор Бондар, а також колишній прем"єр Юрій Єхануров і двоє екс-міністрів його уряду — Павло Качур і Юрій Павленко. Окрім них, четверо нардепів з фракції "Наша Україна" — Борис Беспалий, Лілія Григорович, Ксенія Ляпіна та Юрій Ключковський. Увійшли до президії й голови Київської, Харківської та Львівської облдержадміністрацій — Віра Ульянченко, Арсен Аваков та Петро Олійник — і керівник молодіжного крила НСНУ Степан Барна.

Жулинський каже, що раніше засідання президії очолював Роман Безсмертний. Але керував не він.

— Безсмертний розумів, хто фінансує партію. Як мені казали, на засіданнях президії Третьяков і Порошенко тиснули й не давали Безсмертному діяти, — стверджує "нашоукраїнець".

Петро Порошенко, Микола Мартиненко й Олександр Третьяков до президії не потрапили.

— Заявляю про те, що виходжу зі складу Ради партії! При цьому залишаюся членом партії і членом фракції "Наша Україна", — вийшовши до мікрофона, каже Третьяков.

Партійці впевнені, що тепер буде сутужніше з грішми, але в НСНУ з"явився шанс оновитися.

— Головне завдання, про яке говорив президент, — консолідація всіх націонал-демократичних сил. А вони не хотіли думати про жодну консолідацію, коли при керівництві партії були Порошенко, Третьяков і так далі, — зауважує Жулинський.

За його словами, зміни в керівництві "Нашої України" дадуть можливість піти на зближення із Блоком Юлії Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Балога очолив "Нашу Україну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі