середа, 24 березня 2010 07:48

"Я знизив би ціну на газ, якби ввели дві державні мови"

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Депутат російської Держдуми Сергій Марков виступає на конференції з російсько-українських стосунків у Донецьку 19 березня. За ним сидить його колега Костянтин Затулін. Кілька років тому обох депутатів оголосили персонами нон-ґрата в Україні. Їм закидали а
Депутат російської Держдуми Сергій Марков виступає на конференції з російсько-українських стосунків у Донецьку 19 березня. За ним сидить його колега Костянтин Затулін. Кілька років тому обох депутатів оголосили персонами нон-ґрата в Україні. Їм закидали а

Уранці 19 березня півсотні чоловіків у темному одязі оточують Донецьку облдержадміністрацію. Людей у радіусі 100 м просять відійти далі. Пішоходам не дозволяють перетинати площу, автомобілістам — заїжджати в найближчі двори. До будівлі прибуває кортеж прем"єрміністра України Миколи Азарова.

Азаров представляє керівництву області нового губернатора Анатолія Близнюка. Журналістів до зали не пускають. За подіями ті стежать із монiторів у прес-центрі.

За півгодини губернатор прямує до готелю "Атлас". Там відбувається конференція на тему російсько-українських відносин. Близнюку вручає букет червоних троянд та розціловує соціолог Євген Копатько.

— Близько 60 процентів населення України чекають поліпшення відносин із Росією, — каже. — Сусідню країну розглядають як дружню 57 процентів донеччан і лише 5 відсотків львів"ян. Доведеться знаходити консенсус усередині держави.

У президії сидить депутат Держдуми Костянтин Затулiн. Донедавна був персоною нон-ґрата в Україні. Говорить, що цього разу летів до Донецька із Азаровим та Близнюком. Вони розповіли йому про критичний стан української економіки.

— Україна балансує на межі дефолту. Нависає величезна кількість невиплачених зобов"язань, — зазначає. — Якщо тільки охорона Юлії Володимирівни складалася з 180 осіб, можете собі уявити, як тут для себе державних грошей не шкодували.

Сподіваюся, процеси в Україні не набули безповоротного характеру

Депутат повідомляє, що Росія на боці нової української влади. Висловлюється за зміну ціни на газ для нашої держави. Але за це росіяни зажадають поступок.

— Має бути якась дорожня карта, — каже Затулiн. — Потрібна федеральна реформа.

Вважає, що федералізм пішов би на користь і сходу України, і заходу. Це дозволить західним українцям ставити у себе пам"ятники Бандері. А жителі сходу — пам"ятники жертвам Бандери.

— Я знизив би ціну на газ для України, якби тут ввели дві державні мови, — додає.

У президії сидить іще один депутат Держдуми — Сергій Марков, донедавна нев"їзний в Україну. Каже, що Росія втратить статус великої держави, якщо далі перебуватиме в штучному конфлікті з Україною.

— Бачу формування великої Європи. Євросоюз із одного боку та з іншого — Росія, Україна, Білорусія й Казахстан.

Зараз ви читаєте новину «"Я знизив би ціну на газ, якби ввели дві державні мови"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі