субота, 18 травня 2024 10:00

Холодний травень, тривожний світ

Холодний травень, тривожний світ

Тиждень видався холодним, нервовим і тривожним. Загалом це можна сказати й про останні два наших роки, з гаком. Тривали тяжкі бої на Харківщині. Лише за одну добу ЗСУ знищили на вказаному напрямку 1740 окупантів, 31 танк, 42 броньовані машини, 15 артилерійських систем, 4 РСЗВ. Безпрецеденті цифри цієї війни. На щастя, військові експерти вважають, що тут Збройним силам України вдалося стабілізувати ситуацію і зупинити просування ворога.

Жодного тижня без високого гостя. До Києва прибув державний секретар США Ентоні Блінкен. Для того, щоб продемонструвати "солідарність" з українським народом, - писали в деяких ЗМІ. Ну, для "солідарності" держсекретар міг би й просто зателефонувати. Тут - щось інше. Нам не кажуть, що саме. Та не дуже й треба то знати, головне - аби на користь. Після офіційних "процедур" Ентоні Блінкен пообідав в київській Veterano Pizza, а увечері завітав до бару Barman Dictat, взяв до рук гітару та зіграв, Rockin` In The Free World Ніла Янга. Будемо сподіватися, що "грайливий" настрій державного секретаря відповідає оперативній обстановці у світі.

У середу скоєно замах на словацького прем'єра Роберта Фіцо. Він дістав три поранення, коли виходив з виїзного засідання уряду. Відразу пригадався не тільки наступник австро-угорського престолу Франц Фердинанд в Сараєво, але й московський "Крокус", Райнгард Гейдріх, і весь "Швейк".

Проросійський письменник стріляє в проросійського прем'єра, бо тому бракувало проросійськості - сюжет, який читацька публіка визнала би фантастичним...

Стріляв у прем'єра 71-річний письменник, і політик-лівак маргінального штибу Юрай Центула. "Проросійський письменник стріляє в проросійського прем'єра, бо тому бракувало проросійськості - сюжет, який читацька публіка визнала би фантастичним" - пише український письменник Андрій Бондар. Пізніше з'явилося повідомлення, що письменник стріляв у політика також і через те, що Фіцо виступав проти надання західної зброї Україні… Ми не тільки читаємо літературу, ми в ній живемо.

А у Європі - знову цікаві часи. Українські Збройні сили періодично і методично нищать військову потугу окупантів в окупованому Криму. Знову кілька прильотів по воєнному аеродрому Бельбек. Знищено склади ППМ, ЗРК С-400, пошкоджено кілька "мігів", радари. Ще раніше ЗСУ ефектно "накрили" ракетним ударом секретну частину російського ППО далекого виявлення цілей на горі Ай-Петрі. Крим - це Україна!

В ніч на п'ятницю 35-ть (!) вибухів пролунало в Новоросійському порту, знищено ряд нафтових терміналів, місто знеструмлено. Завдано удару по нафтобазі в Туапсе. Цей регіон - надважливий експортний центр путінської Росії, те що годує його війну проти України.

Тим часом "оновлений" псевдовиборами російський диктатор злітав до Пекіна. Це - одна з небагатьох країн, де його ще приймають. Для Путіна Китай - союзник майже єдиний і безумовно, стратегічний. Китай же спримає сучасну путінську Росію, як великий дешевий нафтовий резервуар, та можливість власного самоствердження в світовому геополітичному порядку. Про що вони там домовилися, гадати марно.

Будівництво газогону "Сила Сибіру-2", через територію Монголії до Китаю (а це велика мрія Путіна) сторони так і не погодили

Позаяк, офіційний Китай думає одне, говорить інше, а робить - третє. Вже не кажучи про Росію. Втім, будівництво газогону "Сила Сибіру-2", через територію Монголії до Китаю (а це велика мрія Путіна) сторони так і не погодили. Китаю не потрібні зайві проблеми із Заходом. Китаю, за великим рахунком, і війна в Європі не потрібна. Він волів би, аби Старий світ витрачав гроші на товари китайської промисловості, а не на зброю для України. Тому товариш Сі Цзиньпін іноді виступає миротворцем. Миротворцем обережним і поміркованим, аби не раптом не зіграти на боці свого головного суперника - Сполучених Штатів Америки.

В Україні пройшов щорічний День вишиванки. Одне з найкрасивіших та найестетичніших свят нового часу. За кількістю контенту та світлин в соціальних мережах день вишиванки вже обігнав Великдень. Українська вишита сорочка стала фактором єдності. Бо й єдність має бути красивою! Найефектніше фото, як на мене, належить українській лікарці з Канева Іванні Котурбаш, бо стоїть вона у своїй вишиванці зовсім боса. І стоїть прямо посеред Антарктиди, де працює у складі української полярної експедиції на станції імені Вернадського. В Антарктиді натоді було мінус п'ятдесят!

Софія Андрухович анонсувала видання свого нового роману "Катананхе". Вже зараз його називають найочікуванішою книгою року. Також цього тижня авторка здобула престижну німецьку премію імені Германа Гессе

Українська письменниця Софія Андрухович анонсувала видання свого нового роману "Катананхе". Вже зараз його називають найочікуванішою книгою року. Також цього тижня авторка здобула престижну німецьку премію імені Германа Гессе, за свій попередній роман "Амадока".

Василь Ломаченко нокаутував Джорджа Камбососа та став чемпіоном світу за версією IBF. Хай він часом говорить якісь "контраверсійні" речі, зокрема про московську церкву, але він є українським боксером, він виходить на ринг з українським прапором, і його перемога - це й перемога України!

А сьогодні увечері, в аравійському Ер-Ріяді український боксер Олександр Усик битиметься з Тайсоном Ф'юрі. На кону - звання абсолютного чемпіона світу у надважкій вазі. Взагалі, від самого початку війни ми мало не щотижня щось виграємо. В спорті, в літературі, в мистецтві. Залишилося здобути найголовнішу і найочікуванішу нашу перемогу! Хай так буде!

Зараз ви читаєте новину «Холодний травень, тривожний світ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі