середа, 29 травня 2024 12:57

Олександр Сирський - під політичним прицілом Мар'яни Безуглої

Олександр Сирський - під політичним прицілом Мар'яни Безуглої

Незрозуміло за якою схемою чи задумкою останній "наїзд" народної депутатки та членкині фракції "Слуга народу" Мар'яни Безуглої на чинного Головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського співпав із відбиттям Силами оборони чергового наступу росіян на Харківщину.

Безугла розкритикувала не лише Сирського, а і його "генеральну фракцію", заявивши, що головнокомандувач ігнорує критичні проблеми та не реагує на її непублічні звернення.

Цікаво, чи усвідомлює Сирський, що йому слід уважно ставитися до конструктивної критики та викликів? Адже, ймовірно, Безугла просто транслює думки керівництва ОП.

Скаламучений фон

Отже, конфлікт, що зароджується між військовими, чинним головкомом, його командою та Ставкою, тобто цивільною адміністрацією Банкової, виведено у публічну площину незмінним рупором ОП – нардепкою Мар'яною Безуглою.

Якщо пригадати період звільнення Валерія Залужного, то кадрові зміни на вищих командних щаблях ЗСУ нагадували звичні чистки від креатур попередника.

Через те, що влада провалила комунікацію з суспільством, не пояснивши причин змін, старт команди Олександра Сирського видавався непростим.

З одного боку, пертрубації можна було б пояснити вибудовуванням новим головкомом своєї вертикалі у Збройних силах, і в ній посади отримали люди, з якими він пройшов бойовий гарт. Це - начальник Генштабу Анатолій Баргилевич, який не один рік служить під командуванням Сирського, і командувач Сухопутними військами Олександр Павлюк, земляк Залужного, який із новим головкомом брав безпосередню участь в обороні Києва та області.

Представляючи своїх заступників - Вадима Сухаревського та Андрія Лебеденка, а також заступників начальника Генштабу - Володимира Горбатюка, Михайла Драпатого й Олексія Шевченка, Головнокомандувач ЗСУ зазначив, що вони "мають колосальні знання та досвід, що прискорить перемогу України у війні".

Пафосна риторика, що, на жаль, не монтується з реаліями сучасної війни.

І якщо попередні призначення народ проковтнув з розумінням, то призначення командувачем ТРО генерала Ігоря Плахути, відомого як командувача внутрішніми військами під час розгону Євромайдану, зародило серед українців чимало питань, які на сьогодні залишаються без відповідей.

Наприклад, чи всі кадри, які прийшли на заміну попередникам, ефективно працюють, чи все ж ідеться про політичні мотиви в призначеннях? Чи ретельно їх перевіряють, щоб не викликати подібних запитань? І чи всі, кого призначили, є висуванцями Сирського? Іншими словами, наскільки він незалежний у своїх рішеннях від політичних верхів?

Нагадаємо, що саме самостійність Залужного в ухваленні рішень та відмінне від Банкової бачення стратегії війни найчастіше називають однією з ключових причин звільнення з посади.

Лютий подих Безуглої

Марʼяна Безугла неодноразово доводила, що вона дуже цінний і незамінимий кадр для Банкової.

Нагадаємо, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський отримав першу критику від скандально відомої нардепки ще коли був у статусі новопризначеного – в лютому цього року.

Тоді вона заявила, що дає йому лише один місяць на кардинальне реформування армії. Інакше - "проїдеться" по ньому, як зробила це з Валерієм Залужним.

"Для мене святих немає, танцюватимете над паперовими картами, гинутимуть наші громадяни в штурмах посадок, не мовчатиму і моя боротьба триває", - написала вона у Facebook.

На думку Марʼяни Безуглої, українські військові та розвідка вже демонструють "фантастичні успіхи, зокрема топлячи російські кораблі дронами без втрат в особовому складі", тому головнокомандувач має лише посилити цей тренд, запровадивши кардинальні зміни у системі управління ЗСУ та логістики.

"Так, пане Главком, Ви або використовуєте шанс, і вже через місяць ми повинні побачити КАРДИНАЛЬНІ зміни ЗСУ, або навіщо тоді такі ЗСУ?", - поставила завдання Безугла.

І вже нещодавно, наприкінці травня, повернувшись з чергового інспектування фронту, народна депутатка назвала деяких генералів "злочинцями", звинувативши їх у наступі РФ на Харківщину та провалі оборони на Покровському напрямку. Також вона попередила головкома Сирського, що цей її меседж - останній для нього "дзвіночок".

Генеральська "фракція" - неефективний "совок"?

Марʼяна Безугла назвала військове керівництво України неефективним "совком", який знецінює людські життя.

У своєму дописі у Facebook вона стверджує, що намагалася працювати з Олександром Сирським кілька місяців, але взаємодія вийшла така, що пані Мар'яна "лише страждала від побаченого".

І далі в цьому ж дописі, дала розгромну характеристику найбільш наближеним з оточення головнокомандувача ЗСУ.

"…Баргилевич, Павлюк, Сирський, Содоль. Генеральська фракція, що прямо зараз знищує наші шанси на зміни та перемогу. …Пафос совка і знецінення людського життя", – стверджує Безугла про необхідність добитися, щоб "ці всі касти пішли і вже ніколи не приймали ключові рішення".

"Потрібно вирвати з їхніх лапок ЗСУ. Далі тільки нове покоління. Хто виріс у війну з 2014. Без московських училищ і зірочок часів Януковича. Досить. 2014 рік не призвів до перебудови штабів ЗСУ, 2022 рік не призвів до перебудови штабів ЗСУ, якщо 2024 не призведе – нам кінець", – зазначає Марʼяна Безугла.

Кого вона мала на увазі, кажучи про молоде покоління? Можливо, "гуру" ГУРу Кирила Буданова?

Також Марʼяна Безугла звинуватила головкома Олександра Сирського не лише в неправдивих даних, а й у тому, що він позбувається нестандартно мислячих військових.

"Сирський – Головком ЗСУ, приховування правди, розрив підрозділів, ручний контроль, російська жорстокість і випалювання всіх конкурентів та креативних у війську. Зміна комбригів і комбатів так швидко, що вони не встигають познайомитися з підрозділом, а вже винні. Знищення десантників прямо зараз, аби перетворити в сухопутні війська і ще багато-багато іншого, а також все те, що у всіх його міньйонів (фаворитів, – Gazeta.ua), бо авторитаризм рішень ГК зашкалює, і все в ЗСУ – це зараз обличчя Сирського", – стверджує інспекторка фронту від цивільної влади.

Слід зазначити, що до призначення Головнокомандувачем Сирський очолював Сухопутні війська. Вважається, що на його рахунку – успішна Київська та Харківська операції, а також кілька менш масштабних.

ТРО – здобуток чи провал Баргилевича?

Саме керівника Генштабу ЗСУ Анатолія Баргилевича ревізор Безугла називає одним із "міньйонів Сирського" та звинувачує в збільшенні бюрократії, закритті ІТ підрозділів, лобізмі старих оборудок та знищенні ТРО.

Анатолій Баргилевич – генерал-майор Збройних сил України, а з 2022 року – начальник штабу східного угруповання військ. У 2020-2022 роках був заступником командувача Сухопутних військ ЗСУ з територіальної оборони, навіть нагороджений орденом Данила Галицького.

Користувачі соцмереж розділилися в поглядах: одні підтримують генерала та дякують йому за розбудову системи військ ТРО, інші, навпаки, звинувачують у саботуванні навчання та озброєння, стверджуючи, що насправді "ТРО довелось організовувати вже після нападу".

Дісталося на горіхи від Безуглої і командувачу Сухопутних військ Олександру Павлюку, вона звинуватила його у відправці людей в бригади, на передову без підготовки, а також у тому, що він у частих поривах злості неконтрольовано зривається на підлеглих. На її думку, командувач лише "імітує бурхливу діяльність", створюючи все більше штабів.

Зазначимо, що генерал-лейтенант ЗСУ Олександр Павлюк до призначення на посаду командувача Сухопутних військ з травня 2022 по 21 лютого 2023 року був начальником штабу – заступником командувача Сухопутних військ ЗСУ, командувачем угруповання сил і засобів оборони Києва, а 14 лютого 2023 року його призначили першим заступником міністра оборони.

Дійсно, генерал приклав руку до створення нових штабів. Скажімо, було створено Сили безпілотних систем як самостійний рід військ у складі ЗСУ та рекрутинговий центр з укомплектування військових частин та підрозділів Сухопутних сил ЗСУ.

Втім, пересічним українцям він більш відомий скандальними висловлюваннями - йому постійно закидають те, що він виправдовує неправомірні дії працівників ТЦК.

"Кадрова катастрофа"

Схожим у приховуванні правди, контролі та жорстокості з головкомом Збройних сил України Олександром Сирським нардепка Безугла назвала командувача ОСУВ Хортиця Юрія Содоля. Слів вона не добирала, назваючи його "кулуарним м'ясником".

Однак шила в мішку не сховаєш, критику керівника фронту з 2024 року Юрія Содоля підкріпити все ж можна.

Свого часу призначенням Содоля на посаду командувача ОСУВ Хортиця обурювалась низка громадських активістів та волонтерів, як от Сергій Стерненко та Ігор Лаченков.

Стерненко назвав таке рішення "кадровою катастрофою". Він розповів, що "жоден бойовий морпіх не охарактеризує Содоля цензурним словом". Блогер навів приклади, коли той просто "сточував" морську піхоту – від відправки морпіхів на лівий берег без будь-якого забезпечення та захисту, до трагедії з розбиттям нашої колони 37 бригади морської піхоти.

Посилаючись на морпіха, котрого він знає особисто, волонтер публікує пост, де йдеться про штурм позицій перед Донецьким аеропортом нібито "по мінному полю та повному контролю з боку противника" і називає це "одним з "подвигів" Содоля, за які він отримав підвищення та тепер керує усім східним фронтом".

Український воєнкор Юрій Бутусов, відомий своєю критикою Офісу президента, також визнав, що до Содоля є низка важких, дуже незручних питань і ставлення до нього серед офіцерів, м'яко кажучи, неоднозначне.

Безуглу підтримав Арестович

Скандальний ексрадник Офісу президента Олексій Арестович підтримав нардепку Мар'яну Безуглу у її критиці українського генералітету та особисто головкома Олександра Сирського.

За його словами, низка скандалів із генералітетом на тлі наступу РФ у Харківській області показує, що якість командування та військового керівництва України "незадовільна".

Подвійні стандарти

А що ж Сирський? Скажімо, Залужному офіційно закидали відсутність чітких планів. Його наступник на початку каденції називав низку нових завдань, що, втім, досі не обросли конкретними кроками. Тобто, розуміння, як саме їх реалізовувати, наразі так і не виявлено.

На початку року Зеленський і Сирський говорили про нові перемоги. Нам знову незрозуміло: в 2024-му планувалось продовження контрнаступу чи перемогою вважалось недопущення розширення окупованих територій? Також зі сказаного головнокомандувачем досі не ясно, як він планував діяти у несприятливих умовах суттєвого зменшення військової допомоги з боку партнерів.

Вочевидь, подальше сприйняття Сирського як головкома суспільством залежатиме від багатьох чинників.

Чи будуть наші нові, бодай локальні перемоги; чи зможе Сирський усе ж стати самостійним у своїх діях; чи поставить головком нарешті непробивну блокаду проти гібридних атак на нього через російські родинні зв'язки та навчання в Москві. Хоча це мало б бути не його завданням, а тих, хто мав прорахувати, що Сирський стане мішенню російського ІПСО та спрацювати на випередження.

Для влади показовим є чинник якості мобілізації та відповідного закону, за що тепер разом із головкомом Сирським відповідальність несе і президент Зеленський.

Тож незадовільне, буксуюче втілення проривних намірів воєнного керівництва, або загалом, їх відсутність - ще один мінус до рейтингу президента Зеленського. Вочевидь, невдоволення Банкової у цьому плані й стало причиною швидкого падіння Сирського в немилість, що відкрито демонструє "гучномовець" влади Мар'яна Безугла.

Отже, генерал Олександр Сирський отримав посаду, що можна прирівняти з електричним стільцем. І Банкова не дає йому забувати про це.

Водночас, рупор ОП Мар'яна Безугла, чомусь так само принципово не говорить про те, що влада на Печерських пагорбах наразила на смертельну небезпеку Харків, і Харківську область, не подбавши як про забезпечення засобами протиповітряної оборони, так і про якість фортифікаційних споруд.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Сирський - під політичним прицілом Мар'яни Безуглої». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі