четвер, 01 квітня 2010 20:06

П"ятеро людей, які відмовлялися від премій

1. Григорій ПЕРЕЛЬМАН, 43 роки, Росія.

18 березня 2010 року американський математичний інститут Лендона Клея присудив Премію тисячоліття - $1млн - Григорієві Перельману. 43-річний росіянин довів гіпотезу Пуанкаре. Її вважають однією з найскладніших математичних задач. Але Перельман від нагороди відмовився. Пояснив, що не вважає себе талановитим математиком і не хоче  надмірної уваги. Запевнив, усе необхідне для життя і так має. Учений живе з матір"ю у маленькій квартирі в Петербурзі. На життя заробляє приватними уроками. До науковця звернулися кілька громадських організацій. Просять пожертвувати гроші, від яких він відмовився, зокрема, на допомогу дітям-сиротам.

2. Уляна ГАМАЮН, 26 років, Україна

10 лютого в Росії премію ім. Івана Бєлкіна за найкращу повість року російською мовою присудили 26-річній Уляні Гамаюн із Дніпропетровська. Наступного дня літературний критик, секретар Союзу російських письменників Світлана Василенко написала у своєму блозі про її повість "Безмолвная жизнь со старым ботинком": "Гарна, але абсолютно порожня й місцями графоманська проза. Сталася страшна підміна: самоварне золото журі прийняло за справжнє". Із критиком погоджувалися кілька її колег. 12 лютого Уляна відмовилася від премії, листа з відмовою надіслала й Василенко. Грошова винагорода становила 50 тис. руб. Це приблизно $1700.

Торік Гамаюн стала лауреаткою російської премії молодих літераторів "Неформат". Але на жодній із церемоній нагородження не з"являлася. Багато хто вважав, що Уляна - літературна містифікація. Справжнє ім"я письменниці - Ольга. Вона закінчила Дніпропетровський національний університет за спеціальністю "програміст".

На наше прохання про інтерв"ю відповіла:

- Я непублічна людина, не даю коментарів і не публікую своїх фотографій. Про премію Бєлкіна говорити не буду.


3. Жан-Поль САРТР, 1905-1980, Франція

1964 року французькому філософу й письменнику Жану-Полю Сартру (1905-1980) присудили Нобелівську премію з літератури. Сартр відмовився від нагороди і грошей - 250 тис. шведських крон. Пояснив, що він проти офіційних відзнак. Вони тиснуть на письменника. Вважав, що премія змусить висловлюватися не від власного імені, а від певного класу людей. Писав, що присуджену суму віддав би Лондонському комітету з боротьби з апартеїдом, але не хоче почуватися залежним.


4. Артур МОУЛТОН, 1873-1962, США

1951 року від Сталінської премії миру відмовився американський громадський діяч, протестантський єпископ Артур Моултон (1873-1962). Тривалий час він засуджував політику США щодо Кореї. Своє рішення пояснив так: "Єдина нагорода для мене - це мир у всьому світі". Премія становила 100 тис. руб. На той час - приблизно $25 тис.


5. Вільям САРОЯН, 1908-1981, США

 Американський письменник вірменського походження Вільям Сароян (1908-1981) відмовився від однієї з найпрестижніших у США премії з літератури, музики й театру - Пулітцерівської. 1940 року Сарояна оголосили її лауреатом за п"єсу "Найкращі часи твого життя". Грошова винагорода становила $10 тис. Письменник сказав, що в п"єсі немає нічого особливого й додав: "Комерція не має права нагороджувати мистецтво". Мав на увазі, що премія заснована на кошти американського магната й видавця Джозефа Пулітцера. Вважав, що бізнесмени не знаються на мистецтві.

Зараз ви читаєте новину «П"ятеро людей, які відмовлялися від премій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі