четверг, 01 апреля 2010 20:06

П"ятеро людей, які відмовлялися від премій

1. Григорій ПЕРЕЛЬМАН, 43 роки, Росія.

18 березня 2010 року американський математичний інститут Лендона Клея присудив Премію тисячоліття - $1млн - Григорієві Перельману. 43-річний росіянин довів гіпотезу Пуанкаре. Її вважають однією з найскладніших математичних задач. Але Перельман від нагороди відмовився. Пояснив, що не вважає себе талановитим математиком і не хоче  надмірної уваги. Запевнив, усе необхідне для життя і так має. Учений живе з матір"ю у маленькій квартирі в Петербурзі. На життя заробляє приватними уроками. До науковця звернулися кілька громадських організацій. Просять пожертвувати гроші, від яких він відмовився, зокрема, на допомогу дітям-сиротам.

2. Уляна ГАМАЮН, 26 років, Україна

10 лютого в Росії премію ім. Івана Бєлкіна за найкращу повість року російською мовою присудили 26-річній Уляні Гамаюн із Дніпропетровська. Наступного дня літературний критик, секретар Союзу російських письменників Світлана Василенко написала у своєму блозі про її повість "Безмолвная жизнь со старым ботинком": "Гарна, але абсолютно порожня й місцями графоманська проза. Сталася страшна підміна: самоварне золото журі прийняло за справжнє". Із критиком погоджувалися кілька її колег. 12 лютого Уляна відмовилася від премії, листа з відмовою надіслала й Василенко. Грошова винагорода становила 50 тис. руб. Це приблизно $1700.

Торік Гамаюн стала лауреаткою російської премії молодих літераторів "Неформат". Але на жодній із церемоній нагородження не з"являлася. Багато хто вважав, що Уляна - літературна містифікація. Справжнє ім"я письменниці - Ольга. Вона закінчила Дніпропетровський національний університет за спеціальністю "програміст".

На наше прохання про інтерв"ю відповіла:

- Я непублічна людина, не даю коментарів і не публікую своїх фотографій. Про премію Бєлкіна говорити не буду.


3. Жан-Поль САРТР, 1905-1980, Франція

1964 року французькому філософу й письменнику Жану-Полю Сартру (1905-1980) присудили Нобелівську премію з літератури. Сартр відмовився від нагороди і грошей - 250 тис. шведських крон. Пояснив, що він проти офіційних відзнак. Вони тиснуть на письменника. Вважав, що премія змусить висловлюватися не від власного імені, а від певного класу людей. Писав, що присуджену суму віддав би Лондонському комітету з боротьби з апартеїдом, але не хоче почуватися залежним.


4. Артур МОУЛТОН, 1873-1962, США

1951 року від Сталінської премії миру відмовився американський громадський діяч, протестантський єпископ Артур Моултон (1873-1962). Тривалий час він засуджував політику США щодо Кореї. Своє рішення пояснив так: "Єдина нагорода для мене - це мир у всьому світі". Премія становила 100 тис. руб. На той час - приблизно $25 тис.


5. Вільям САРОЯН, 1908-1981, США

 Американський письменник вірменського походження Вільям Сароян (1908-1981) відмовився від однієї з найпрестижніших у США премії з літератури, музики й театру - Пулітцерівської. 1940 року Сарояна оголосили її лауреатом за п"єсу "Найкращі часи твого життя". Грошова винагорода становила $10 тис. Письменник сказав, що в п"єсі немає нічого особливого й додав: "Комерція не має права нагороджувати мистецтво". Мав на увазі, що премія заснована на кошти американського магната й видавця Джозефа Пулітцера. Вважав, що бізнесмени не знаються на мистецтві.

Сейчас вы читаете новость «П"ятеро людей, які відмовлялися від премій». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі