среда, 13 марта 2013 11:22

"Влада дійшла до межі. Далі або диктатура, або треба міняти соліста"
7

Вищий адміністративний суд позбавив повноважень народного депутата

Сергія Власенка – №20 у списку партії "Батьківщина" на виборах 2012 року. Той незаконно суміщав роботу в парламенті з адвокатською практикою, вважають судді. Зокрема, захищав інтереси екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Перед тим суд також позбавив повноважень позафракційних мажоритарників Павла Балогу та Олександра Домбровського і мільярдера Андрія Веревського – №46 у списку Партії регіонів. Перших двох – за порушення під час виборів, "регіонала" – за суміщення підприємницької діяльності з парламентською

Роман БЕЗСМЕРТНИЙ, 47 років, громадський діяч, колишній народний депутат:

– Формально влада мала підстави працювати по Власенку. Але проблема в тому, що це стосується і багатьох інших депутатів, які залишаються адвокатами, нотаріусами, бізнесменами.

Той­таки "регіонал" Сергій Ківалов на вершині цього айсберга сумісників. ­Достатньо зателефонувати в його прий­мальню в Одеській юридичній академії. Якщо цей номер у довіднику закріплено за ректором університету, а дівчина відповідає на дзвінок: "Приймальня ректора", це вже формальна підстава, щоб звернутися до суду і позбавити Ківалова депутатських повноважень. І це стосується більшості членів парламенту.

По­друге, легко зрозуміти, чому під ­каток потрапив саме Власенко. Він – ­захисник Юлії Тимошенко, публічно ­виступає проти влади. Зачіпка була, і її ­використали.

По­третє, Януковичу треба, щоб виникли будь­які підстави – але не з його формальної вини, – і представники ЄС не підписали Угоду про асоціацію.

Президент не хоче ані в асоціацію з Євросоюзом, ані в Митний союз із Росією. Він будує свою закриту державу.

Європейські політики, з якими спілкувався, чудово розуміють, що Київ їх провокує. Хоче руками єврочиновників зупинити підписання Угоди про асоціацію. Тому в Брюсселі намагатимуться заплющувати очі по максимуму. Тут є ще й такий момент: асоціація з ЄС закриває питання про Митний союз узагалі. А Януковичу потрібна постійна гра і торги за Україну.

Максим РОЗУМНИЙ, 43 роки, політолог, філософ:

– Внутрішньополітичної необхідності позбавляти мандата Сергія Власенка не було. Тому це жодним чином не емоційне рішення. Паралельно "регіонал" Андрій Веревський захотів вийти з фракції, бо не готовий до особистої присутності й особистого голосування у Верховній Раді. Але позбавлення його мандата – результат внутрішньокорпоративного консенсусу. А у випадку адвоката Тимо­шенко консенсусу ніхто не шукав. З Власенком так учинили, бо він є одним з основних ньюзмейкерів новин про Тимошенко.

Верховна Рада була осереддям відносної недоторканності. Щодо депутатів дотримувались певних правил. Тепер це стирається. "Регіонали" можуть наступити на свої ж граблі: якщо влада зміниться, ніхто з них не буде застрахований від втрати мандата за такою ж схемою.

Цей крок можна розглядати як відповідь на вимоги, що ставить до України Євросоюз. Янукович демонструє небажання йти на поступки. Завдання влади полягає в тому, щоб Угода про асоціацію була підписана всупереч вимогам Євросоюзу. ­Києву важливо зберегти певну свободу дій. Це не зрив підписання, а уточнення правил. ­Головною картою у відносинах є двоє ув'язнених лідерів опозиції. Зберігається інтрига – чи випустять їх? Це політична гра: хто сильніший, хто серйозніше блефує, той і виграє. Зараз ЄС у тій ситуації, коли їм буде дуже важко відмовитися від підписання. Це розв'язує руки українській владі для чергових примх.

Євген ЦАРЬКОВ, 38 років, колишній народний депутат від Компартії:

– У "регіоналів" працює цілий штаб зарубіжних політтехнологів, які чудово знають, що можна, а що – ні. Якщо ЄС терпить ув'язнену Тимошенко, то позбавлення Власенка депутатства нічого не змінить. Коли треба, європейці вміють не помічати такого. Тобто зовнішній чинник я виключаю.

Скелетів у шафі можна знайти в ­кожного нардепа. Але Власенко, порівняно з ­депутатами­"регіоналами" і тим, чим вони займаються, які оборудки ­провертають, – це як у носі поколупатися. Той­таки Колесніков і ще десятки депутатів із ­Партії регіонів, які відкрито займаються бізнесом, – це що, законно? Але треба ­розрізнити дві ­ситуації. З Веревського депутатство зняли через внутрішні, корпоративні інтереси. Там дуже ­великий бізнес, і потрібно було його дещо приструнити. Сам Веревський чудово це ­розуміє. Тому й не протестував. А у Власенка забрали мандат, щоб іншим не ­кортіло кричати проти влади. Це знак усім депутатам – вони в кишені Януковича. За моєю інформацією, штаб Партії регіонів ­подарував "Свободі" список 20 нардепів з іноземним громадянством. Тепер і їх, ­очевидно, ­кошмаритимуть.

На короткий термін Януковичу вдається зачистити територію. Але сумніваюсь, що все це триватиме до 2015 року. Бо починають обурюватися і свої. Янукович може піти ва­банк і призначити повністю мажоритарні перевибори, щоб мати кишеньковий парламент. Але тоді йому загрожує дуже швидка і неприємна розв'язка. Бо вже всі відчувають, що влада дійшла до межі – далі або диктатура, або треба міняти соліста.

Олег ПОКАЛЬЧУК, 56 років, ­соціальний психолог:

– Економіка країни визначає психологію поведінки людей, у яких культура не є домінантною. Тому Янукович, як представник українського суспільства, не мислить себе європейцем. Не керується європейським вибором. Для президента, як і для більшості людей, які живуть в Україні, Європа – це порожній звук. Наша система політичних і економічних відносин не нормативна, а звичаєва. У нас панує великий східний базар – бакшиші, відкати.

Європі потрібна асоціація з Україною, щоб якось утримати нас від остаточного переходу до азійського буття. Оскільки це посилить їхніх цивілізаційних опонентів, то вони з нами возяться.

Олександр Бондар, 58 років, економіст, голова Фонду держмайна у 1998–2003 роках:

– Коли постало питання про персональне голосування депутатів у парламенті, Єфремов озвучив прізвища "регіоналів", які не ходять на сесії. Це стосується списочників. Почали з Андрія Веревського, щоб провчити інших. Додатково показали, що звільняють не тільки опонентів, а й своїх. На мажоритарників тиснути складніше, бо невідомо, чи через перевибори до парламенту знову потрапить "регіонал". А Власенка позбавили мандата за діяльність із захисту Тимошенко та різкі висловлювання на адресу влади.

Сьогодні Янукович їде до Європи й ­обіцяє вирішити питання щодо Луценка і ­Тимо­шенко. Європа щоразу робить вигляд, що вірить. А завтра президент повертається до України і чинить протилежне обіцяному. За три останні роки Європа не запровадила ніяких санкцій щодо України. Тому "регіонали" продовжують діяти по­старому. Що владі від тієї Угоди про асоціацію? Вона нікуди не збирається вступати. Тому коливається на два фронти: між Росією та Європою. Якщо збираємося підписувати з Європою – Росія поблажливіше ­ставиться до нас, коли з Росією – Європа. Це торги на примітивному рівні.

Юрій МАКАРОВ, 57 років, журналіст, телеведучий:

– Є історія про скорпіона і жабу. Він просить пере­везти його на інший бік річки, але раптом хапає її на середині водойми. На запитання жаби, нащо знущається над тим, хто йому допомагає, скорпіон відповідає: характер не проп'єш. Дії "регіоналів" – це якраз такий випадок.

Можливо, працює принцип зіпсованого телефону, що був за радянської системи. ­Кожен із виконавців боїться прогнівити свого патрона. Нижня ланка намагається вислужитися перед вищою. Зокрема, ­судова влада – перед президентом.

Нам здається, що влада діє ­раціонально: є мета й апарат, що втілює її в життя. ­Насправді політичні рішення у закритих системах часто диктуються особистими стосунками між групами впливу. "Регіо­нали" діють ірраціонально. Якщо буде вказівка згори, то Чечетов чи Колесніченко стануть найбільшими євроінтеграторами.

Для Януковича ні європейський, ні євро­азійський шлях не є пріоритетним. На першому місці – власні інтереси. Для українських олігархів головним є збереження чинної системи стосунків, що дозволяє отримувати надприбутки. Підуть за тим, хто ці умови збереже. Якщо Росія дасть ­чіткі гарантії – вони не погребують.

 

 

Сейчас вы читаете новость «"Влада дійшла до межі. Далі або диктатура, або треба міняти соліста"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

52

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі