четвер, 05 травня 2016 16:51

Якщо дострокових виборів не буде – значить народ нічого не навчився. Настануть застій, апатія й соціальна депресія

Чи будуть і коли позачергові вибори Верховної Ради і президента?

Пересічний українець хоче йти голосувати. Коли такі настрої переважають у суспільстві, вибори необхідні. Дострокові парламентські будуть обов'язково. Мій крайній термін – весна 2017 року. Наступний парламент теж буде перехідний. Продовжуватимуть дерибанити потоки, захищатимуть свій бізнес, а не займатимуться законотворчістю й реформами. Однак уже в нинішній Верховній Раді є пристойні люди. В наступній їх буде більше. Але треба ЗМІНИТИ ЗАКОН ПРО ВИБОРИ. Бо нинішній – шкідливий.

Ярослав ЧОРНОЗУБ, 45 років, політолог

Депутати мали б домовлятися і працювати. Енергію треба направити на реформи. А позачергові вибори відтягнуть їх. І потім буде затримка, доки формуватиметься нова коаліція, мінятиметься склад Кабінету міністрів. Завдання номер один на найближчий рік – ВПРОВАДЖЕННЯ СУДОВОЇ РЕФОРМИ. Бо без неї всі інші не мають сенсу.

Зоя ЯРОШ, 39 років, адвокат

  Близько півсотні активістів вимагали зустрічі з Петром Порошенком під Адміністрацією президента 8 квітня цього року. Опівдні почали палити шини. Вимагали прозорого конкурсу на посаду генпрокурора, звільнення Віталія Малікова з керівної посади в СБУ
Близько півсотні активістів вимагали зустрічі з Петром Порошенком під Адміністрацією президента 8 квітня цього року. Опівдні почали палити шини. Вимагали прозорого конкурсу на посаду генпрокурора, звільнення Віталія Малікова з керівної посади в СБУ

Позачергові парламентські вибори можуть відбутися лише, коли будуть вигідні ­президенту. Нині вони йому не потрібні. У майбутньому на нас чекає поступове економічне зростання, але в політичній сфері – бардак.

Сергій ФУРСА, 33 роки, інвестиційний банкір

Верховна Рада недієздатна, в ній немає повноцінної коаліції. Але невідомо, чи після дострокових виборів буде вона кращою. Скоріш за все, отримаємо БІЛЬШ КОНФЛІКТНІ ВІДНОСИНИ між можливим прем'єром Тимошенко, президентом і новим парламентом. Позитив у позачергових виборах – вони зменшать зажерливість оточення Порошенка. Зараз група навколо нього повторює те, чим була "сім'я" Януковича.

Олександр ОХРІМЕНКО, 51 рік, економіст

Ні революція, ні війна для парламенту й президента не стали очищенням. Революція мала би змінити мотивацію – об'єднати провладний клас із суспільством. Це відбулося лише частково. Олігархічні еліти досі тримають владу. Позачергові парламентські вибори були б найкращим сценарієм для України. Є ймовірність, що вони відбудуться. Найкраще – восени. Політична еліта оновиться. Нова Верховна Рада буде більш дієздатною, ніж нинішня. За парламентськими обов'язково будуть президентські вибори. Порошенко не має жодного шансу лишитися на другий термін. Новий президент буде менш олігархічний.

ЯКЩО ДОСТРОКОВИХ ВИБОРІВ НЕ БУДЕ – ЗНАЧИТЬ НАРОД НІЧОГО НЕ НАВЧИВСЯ. Настануть застій, апатія й соціальна депресія.

Сергій ДАЦЮК, 51 рік, філософ

Позачергові вибори до парламенту мало що вирішать. Колода ще раз перетасується. Краще – ранні президентські вибори. Бо ті, під час яких обрали Порошенка, були скликані поспіхом, проводились під шоком початку війни з Росією. Багато людей, які проголосували за нього, зараз шкодують. Порошенко не дає ради соціальним, військовим, економічним запитам суспільства. Головним кандидатом на посаду президента може стати Юлія Тимошенко. Кращою за Порошенка вона навряд чи буде. Можливо, навіть гіршою. Але ПРЕЗИДЕНТІВ ТРЕБА ПОСТІЙНО МІНЯТИ. НАВІТЬ ЯКЩО НЕМАЄ ГІДНОЇ КАНДИДАТУРИ. Бо найгірше – коли вони засиджуються.

Іван ЛОЗОВИЙ, 54 роки, політолог

Позачергові вибори до Верховної Ради будуть. Але не цього року, а наступного. Якщо політика Порошенка не зміниться, то зростатиме ймовірність і президентських дострокових виборів. Хоча вона не така висока, як парламентських.

У теперішній ситуації позачергові вибори – це погано для країни. Але до неминучого треба ставитися спокійно. На жаль, політичний клас не справляється з викликами часу. Отримаємо якіснішу Верховну Раду, якщо з'являться нові політичні сили – з добровольців, волонтерів, майданівців. Вони мусять об'єднатися й запропонувати альтернативу теперішньому курсу. Але потрібен новий закон про вибори.

Президент виявився людиною з минулого. ПОЛІТИЧНО ПОРОШЕНКО СФОРМУВАВСЯ У СИСТЕМІ КООРДИНАТ КУЧМИ кінця 1990-х. Це пострадянський, торгово-олігархічний типаж, який не уявляє, як керувати країною новими методами. Йому потрібно мати ручну Генпрокуратуру, підконтрольну Службу безпеки. В ідеалі – ще й Міністерство внутрішніх справ. І управляти шляхом компроматів, відкриття кримінальних справ і підкилимних домовленостей.

Тарас СТЕЦЬКІВ, 51 рік, колишній народний депутат

  Народний депутат Мустафа Найєм протискується до сесійної зали парламенту 29 березня цього року
Народний депутат Мустафа Найєм протискується до сесійної зали парламенту 29 березня цього року

Позачергові вибори у Верховну Раду призведуть до ще більшої її поляризації та фрагментації. Знову почнеться політична нестабільність – коаліціада і прем'єріада. Зможемо уникнути цього, якщо "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт" працюватимуть злагоджено. Якщо ж ні – нас накриє чергова політична криза.

Для дострокових президентських виборів необхідна процедура імпічменту. За відставку глави держави мають проголосувати три чверті народних депутатів. Цю процедуру не виконають. Та й АЛЬТЕРНАТИВИ ПОРОШЕНКУ НЕМАЄ.

На критику заслуговують усі активісти Майдану. Чому не створили своєї політичної сили, а розійшлися по інших?

Олексій ГАРАНЬ, 56 років, політолог

Позачергові парламентські й президентські вибори – НАЙКРАЩИЙ ВАРІАНТ. Чим раніше вони відбудуться, тим краще. Найгірший – коли все завершиться масовими протестами. А до того йде. Люди не здатні витримувати податкового і тарифного тиску. Це призведе до того, що владу зметуть.

Ігор ЛОСЄВ, 61 рік, філософ

Позачергових парламентських виборів цього року не призначать, а чи будуть вони наступного – відкрите питання. Для України найліпше було б, якби добре працювала нинішня Верховна Рада. Шансів, що після дострокових виборів отримаємо кращу – немає. Зараз у різних політичних силах є хороші люди. Однак вони будуть в абсолютній меншості, навіть якщо об'єднаються у власну партію. Президент і Верховна Рада виявилися не готовими до викликів часу, бо в Україні НЕМАЄ РЕАЛЬНОЇ БАГАТОПАРТІЙНОЇ СИСТЕМИ. Хоча б такої, як у Польщі або Словаччині. Наші політичні партії не ґрунтуються на програмних засадах. Вони виникають навколо особистості й фінансуються економічними групами. Якщо комусь в Європі сказати, що за двоє останніх виборів – 2012-го та 2014 років – в українському парламенті повністю помінявся партійний склад – це їх шокує. Тільки "Батьківщина" є у теперішній Верховній Раді. Але 2012 року вона отримала 20 відсотків підтримки, а позаторік – 5. Партії, якщо не проходять до парламенту, зникають або беруть інші назви.

Зараз країна на зламі. Потрібно подолати кризу. І не лише економічну, як це було 2008 року. Є також серйозна політична, ще й обтяжена війною із сусідом.

Ірина БЕКЕШКІНА, 64 роки, соціолог

Вибори треба проводити ЧИМ ЧАСТІШЕ – ТИМ КРАЩЕ. Доки не знайдемо найкращих. Демократія – це вибори.

Знайомий із Канади розказував, що в їхньому місті вже 20 років обирають того ж мера. Цій жінці під 90. Обирають, бо хороший мер. Так само в Україні: буде путній президент – виберемо ще раз. Достойний депутат – проходь знову в Раду. Якщо ж ні – обиратимемо інших.

Теперішній склад Верховної Ради представляє інтереси олігархічних кланів, а не відображає бажання народу.

Сашко ЛІРНИК, 53 роки, письменник

  ”За парламентськими обов'язково будуть президентські вибори. Порошенко не має жодного шансу лишитися на другий термін. Новий президент буде менш олігархічний”, – вважає філософ Сергій Дацюк. Художник Дмитро Скаженик бачить це так
”За парламентськими обов'язково будуть президентські вибори. Порошенко не має жодного шансу лишитися на другий термін. Новий президент буде менш олігархічний”, – вважає філософ Сергій Дацюк. Художник Дмитро Скаженик бачить це так

Основні інститути влади втратили довіру громадян. Її рівень – у межах статистичної похибки. За таких обставин владу переобирають. Але не впевнений, що це переведе ситуацію в іншу якість.

Хоч скільки перезавантажуйте комп'ютер, у ньому не з'явиться новий Windows. Залишиться стара версія. Потрібне переформатування влади. Треба скликати Конституційну асамблею з представників народу, прийняти новий Основний закон, а вже потім проводити вибори.

Виконавча влада у нас двоголова: Кабмін і президент. Не було жодного прем'єра, який з часом не вступав би у конфлікт із президентом. ПОТРІБНО ПЕРЕЙТИ АБО ДО ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ ФОРМИ ПРАВЛІННЯ, як у більшості країн Європи, АБО ДО ПРЕЗИДЕНТСЬКОЇ, як у США.

Перевибори зараз нічого не дадуть. Особливо якщо закон змінюватимуть у переддень кампанії на користь партії влади. Перехідний парламент між УРСР і незалежною Україною був на голову вищий за теперішній – за компетентністю і фаховістю. Сьогодні Верховна Рада – сплав хапуг, пройдисвітів і корупціонерів. А у президента у його внутрішній боротьбі взяло гору олігархічне начало.

Наш літак увійшов у зону турбулентності. Через це треба пройти. Автопілота немає, а члени екіпажу, включаючи президента, прем'єра і спікера, смикають за штурвал усі одночасно. Панікувати не слід, бо можна впасти. Зараз головне – протистояння зовнішній агресії. Як на фронті, так і всередині країни.

Михайло ГОНЧАР, 52 роки, президент центру глобалістики "Стратегія ХХІ"

Теперішній коаліції позачергові парламентські вибори невигідні. Але в них зацікавлені їхні колишні партнери – "Самопоміч", Радикальна партія і "Батьківщина". Становище хитке. Може статися так, що Верхов­на Рада не здатна буде працювати. Тому коаліція і не хотітиме, але змушена буде погодитися на перевибори.

Для країни це – майже завжди добре. Депутати під постійним пресингом стають обачніші. Проте суспільство досі налаштоване на популістську хвилю. Тому нові люди, якщо й прийдуть до влади, то їх буде мало.

Навряд чи вибори відбудуться цього року. Іноземні партнери дають гроші під прем'єр-міністра й міністра фінансів. І тоді, коли в країні більш-менш стабільна ситуація. Отже, влада робитиме все, щоб відтермінувати позачергові вибори принаймні на наступний рік.

Василь ЯБЛОНСЬКИЙ, 48 років, історик

Зараз ви читаєте новину «Якщо дострокових виборів не буде – значить народ нічого не навчився. Настануть застій, апатія й соціальна депресія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі