субота, 12 серпня 2023 08:20

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ впритул підійшли до Роботиного ‒ свіжі карти бойових дій
6

На півдні України ЗСУ просунулись до околиць Роботиного в Запорізькій області.

Окрім того, влаштували чергову вилазку на лівий берег Дніпра в Херсонській області. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Ситуація у Харківській та Луганській областях

Російські війська продовжували наступальні операції на північний схід від Куп'янська і, ймовірно, просунулися там 11 серпня. Український Генштаб повідомив, що російські війська вели невдалі наступальні дії поблизу Синьківки та Іванівки.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії у Луганській та Харківській областях
Бойові дії у Луганській та Харківській областях

За даними російського міноборони, підрозділи Західного угруповання військ РФ продовжували наступальні дії на широкому фронті на Куп'янському напрямку. Росіяни стверджують, що покращили своє тактичне положення поблизу Вільшани та Першотравневого.

Російські військові блогери заявляли, що війська РФ просунулися поблизу Синьківки та Іванівки 11 серпня, а один з них стверджував, що російські війська увійшли на північну околицю Синьківки 10 серпня.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

Російські джерела також стверджували, що українські сили проводили контратаки на північний схід від Куп'янська, але не просунулися 11 серпня. Міноборони Росії повідомило, що сили РФ відбили українські контратаки поблизу Синьківки та урочища Маньківка.

Російські війська 11 серпня продовжували наступ на лінії Сватове-Кремінна, але підтверджених успіхів не досягли. Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Надії та на південь від Новоселівського.

Один з російських військових блогерів стверджував, що війська РФ штурмували українські позиції на лінії Торське-Ямполівка і незначно просунулися в цьому районі. Російські джерела також стверджували, що 11 серпня українські сили здійснили невдалі наземні атаки вздовж лінії Сватове-Кремінна. Міноборони РФ заявило, що частини російського Центрального угруповання військ відбили українські штурми поблизу Новоселівського, Новоєгорівки та Кремінної.

Російські військові блогери стверджували, що сили РФ відбили українські атаки на лінії Райгородка-Кармазинівка, в районі Журавської балки на північний захід від Кремінної, поблизу Червонопопівки, біля Діброви, а також у Серебрянському лісництві на південь від Кремінної.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза російських ракетних ударів по Україні залишається високою ‒ Генштаб

Бойові дії у Донецькій області

Українські війська вели наступальні дії в районі Бахмута, але 11 серпня не просувалися. Разом з тим Генштаб України повідомив, що українські війська продовжували наступальні дії в районі Бахмута.

Російський військовий блогер стверджував, що українські сили проводили диверсійно-розвідувальні операції біля Ягідного та Берхівки. Інші російські "воєнкори" стверджували, що українські війська намагалися прорвати російську оборону біля Кліщіївки.

Автор: understandingwar.org
  Ситуація біля Бахмута
Ситуація біля Бахмута

Війська РФ вели наступальні дії поблизу Бахмута та досягли певного прогресу 11 серпня. Геолокаційні кадри, опубліковані 11 серпня, показують, що російські війська просувалися на південний захід у напрямку до Берхівського водосховища.

Російські військові блогери стверджували, що 10 серпня війська РФ покращили свої позиції поблизу Андріївки і здійснили обмежене просування на південь від Кліщіївки. Кілька російських військових блогерів також стверджували, що 11 серпня російські війська атакували поблизу Кліщіївки.

У міноборони РФ стверджували, що українські сили вели наступальні дії вздовж лінії Авдіївка-Донецьк, але не просунулися 11 серпня. Росіяни також заявили, що українські сили безуспішно атакували поблизу Невельського, Старомихайлівки, Малинівки та Веселого.

Російські війська проводили наступальні дії поблизу Авдіївки. Геолокаційні кадри, опубліковані 11 серпня, показують, що росіяни здійснили незначне просування на північ від Старомихайлівки.

Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Авдіївки, Мар'їнки, Красногорівки та Новомихайлівки.

Один з російських військових блогерів стверджував, що бойовики так званої ДНР та інтернаціональної бригади "П'ятнашка" встановили вогневий контроль над дорогою між Орлівкою і Ласточкиним, яка є наземною лінією зв'язку України в районі Авдіївки. Однак це твердження, швидше за все, є неправдивим, враховуючи, що інший військовий блогер зробив таку саму заяву про той самий російський підрозділ 27 липня. Але нині немає жодних ознак того, що російські сили блокують значні українські лінії постачання в районі Авдіївки.

Бойові дії на півдні України

Українські війська проводили обмежені наступальні операції в західній частині Донецької області, однак, не просувалися там 11 серпня. Російське міноборони стверджувало, що війська РФ відбили українську наземну атаку поблизу Микільського.

Українські війська продовжували наступальні дії в районі межі Донецької та Запорізької областей та просунулися 11 серпня. Опубліковані 11 серпня геолокаційні кадри показують, що українські війська просунулися до Урожайного. А російські військові блогери стверджували, що ЗСУ контролюють північну половину населеного пункту, тоді як російські війська зберігають контроль над південною половиною.

Автор: understandingwar.org
  Ситуація у Херсонській та Миколаївській областях
Ситуація у Херсонській та Миколаївській областях

Російський добровольчий батальйон "Восток", який, як повідомляється, захищає Урожайне, визнав, що українські сили відтіснили російські війська кількома невизначеними вулицями Урожайного. Однак деякі російські військові блогери стверджували, що українські війська захопили лише позиції на околицях Урожайного.

Російські війська продовжували проводити обмежені наступальні операції в районі кордону Донецької та Запорізької областей та не робили жодних заявлених або підтверджених просувань 11 серпня. Генштаб України повідомив, що російські війська робили невдалі спроби відбити втрачені позиції на захід від Старомайорського та біля Урожайного.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії біля Роботиного
Бойові дії біля Роботиного

Українські війська 11 серпня продовжували наступальні операції та просунулися до околиць села Роботине, що за 10 км на південь від Оріхова, на заході Запорізької області. На опублікованих 11 серпня геолокаційних кадрах видно, що українські війська дійшли до під'їзду до Роботиного, хоча масштаби та тривалість їх позиції в цьому районі залишаються неясними.

Російський "воєнкор" стверджував, що українські війська розширили свою зону контролю вздовж фронту шириною шість кілометрів і трохи вглиб поблизу Роботиного. Російські джерела також стверджували, що сили РФ відбили українські наземні атаки на лінії Роботине-Вербове. Російський військовий блогер стверджував, що російські сили відкинули українські війська на 1,5 кілометра біля Роботиного під час відбиття української атаки 10 серпня.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Запорізькій області
Карта бойових дій у Запорізькій області

Українські сили 11 серпня проводили операції в ближніх тилових районах на східному березі Дніпра у Херсонській області. Російський військовий блогер опублікував кадри, на яких російський солдат стверджує, що українські сили захопили західну половину Козачі Лагері. Інший російський військовий блогер стверджував, що українська диверсійно-розвідувальна група з 30 осіб здійснила обмежений рейд проти колони російської бригади на ділянці траси E58 між Роздольним та Вільним, приблизно за 8 км на південь від Нової Каховки.

Водночас ISW не має візуального підтвердження жодного з цих тверджень і продовжує оцінювати, що будь-які українські позиції на східному березі Херсонської області обмежені.

Українські війська продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках.

На деяких ділянках фронту Сили оборони України мають успіхи та закріплюються на досягнутих рубежах. Здійснюють заходи контрбатарейної боротьби. Про це вранці 12 серпня повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ впритул підійшли до Роботиного ‒ свіжі карти бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі