пʼятниця, 09 вересня 2022 08:45

Спецтема: Війна Росії проти України

За пів року заблокували десятки точок втечі ухилянтів за кордон: де найбільше

За пів року заблокували десятки точок втечі ухилянтів за кордон: де найбільше
Нацполіція заблокувала 48 каналів переправки ухилянтів за кордон. Фото: СБУ

Співробітники Національної поліції за пів року в Україні виявити та заблокували 48 каналів переправки ухилянтів за кордон.

В Україні триває загальна мобілізація, запроваджена через воєнну агресію Росії. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, але деякі з них намагаються ухилитися від призову, пише департамент стратегічних розслідувань Національної поліції у Telegram.

"Проблема збільшення таких "трансферних вікон" для чоловіків призовного віку загострилася з початком воєнної агресії Російської Федерації. З 24 лютого 58 фігурантів кримінальних проваджень отримали підозри, до суду скерували дев'ять обвинувальних актів", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ "спакувала" ділків, які вивозили ухилянтів за кордон

Організатори незаконних схем шукають охочих утекти з країни у соцмережах та закритих групах месенджерів. Найчастіше фігуранти справ обирали для "трансферів" Чернівецьку, Львівську та Закарпатську області. Там Заблокували 11, 10 та дев'ять каналів втечі відповідно.

"Зловмисники забезпечували нелегалів фіктивними документами для безперешкодного виїзду, здійснювали їхній супровід до місць перетину та зустрічали по той бік кордону. Вартість послуг коливалась від однієї до 20 тисяч доларів з особи", – пояснили у департаменті.

За незаконне переправлення осіб через держкордон України законодавством передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі терміном від семи до дев'яти років.

На Запоріжжі викрили двох учасників корупційної схеми перетину громадянами лінії зіткнення. Затримані вимагали від громадян кошти за швидкий та позитивний розгляд заявок для виїзду на тимчасово непідконтрольну територію України.

Зараз ви читаєте новину «За пів року заблокували десятки точок втечі ухилянтів за кордон: де найбільше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі