неділя, 10 квітня 2022 18:12

Спецтема: Війна Росії проти України

В'язнів Кремля Шура і Якименка катують - омбудсмен
2

Віктор Шур
 Володимир Якименко

Російська Федерація порушує права українських політв'язнів Віктора Шура і Володимира Якименка.

Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова.

Віктор Шур восьмий рік перебуває в ув'язненні за політично сфабрикованою справою, обвинувачений у шпигунстві в колонії №1 міста Брянська - в антисанітарних умовах, без медичної допомоги.

З особового грошового рахунку Віктора почали безпідставно відраховувати плату за так звані "комунальні послуги" в колонії у сумі 1500 руб. За сирість, плісняву і тарганів у камері він повинен платити кошти.

Керівництво колонії позбавило його права на власність і вільно розпоряджатися коштами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти викрали ексголову Херсонської ОДА

На Володимира Якименка, якого безпідставно затримали 2017 року у тимчасово окупованому Криму і засудили за сфабрикованою справою через проукраїнську позицію до 15 років, чинить психологічний тиск керівництво колонії №4 у місті Пугачов Саратовської області.

Прокурори примушують його відмовитись від проукраїнських поглядів, прийняти російське громадянство і працювати у колонії на Російську державу.

Обом чоловікам не надають жодної медичної допомоги, попри наявність у них хронічних захворювань. Їх обмежили у праві на спілкування з рідними, заблокувавши можливість телефонувати в Україну.

Такі дії держави-окупанта є грубим порушенням Мінімальних стандартних правил поводження з в'язнями, схвалених Економічною й соціальною радою ООН.

Ненадання медичної допомоги суперечить Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

"Такі дії представників пенітенціарних установ РФ розцінюю як катування і спосіб позбавлення громадян України права на життя, що є порушенням Міжнародного пакту про цивільні та політичні права", - заявила Денісова.

9 квітня відбувся третій обмін полоненими - з російського полону звільнили 26 українців.

1 квітня Україна повернула з полону 86 українських воїнів.

Перший обмін полоненими з часу повномасштабної агресії РФ відбувся 24 березня. Тоді з російського полону забрали 29 воїнів і моряків. Їх обміняли на 21 російського окупанта.

Зараз ви читаєте новину «В'язнів Кремля Шура і Якименка катують - омбудсмен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі