вівторок, 16 квітня 2013 12:40

Таліби заявляють, що не причетні до вибухів у Бостоні

Таліби заявляють, що не причетні до вибухів у Бостоні
Загинули 3 і поранено більше 140 осіб. Фото: Reuters

Керівництво радикального угрупування талібів у Пакистані "Техрік Талібан-і-Пакистан" ("Рух талібів Пакистану") заявило, що не причетне до вибухів у Бостоні. Про це повідомляє агентство Франс Прес з посиланням на заяву офіційного представника пакистанських талібів Ехсанулла Ехсана.

"Ми не пов'язані з цими вибухами. У нас є переконання нападати на американців і їхніх союзників, але ми не пов'язані з цією атакою", - сказав Ехсан.

Але як розповіли обізнані джерела ФБР на умовах анонімності, на користь "ісламістської" версії вибухів у Бостоні може свідчити сам сценарій атаки - одночасні вибухи пристроїв, розташовані поблизу один від одного, під час багатолюдного громадського заходу.

Подібну модель терактів наводить англомовний онлайн-журнал Inspire, який, як вважається, є єменським осередком "Аль-Каїди", що діє на Аравійському півострові.

Журнал призначений для так званих "західних джихадистів" і вітає будь-які теракти, навіть "скромні". Недавно він публікував детальні інструкції, включаючи виготовлення бомб у домашніх умовах.

При цьому на вечір понеділка не мали жодних даних про наявність терористичної загрози - принаймні, ніхто не знайшов попереджень про вибухи, які поширювалися б на яких-небудь каналах. Також ніхто не взяв на себе відповідальності за подію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бостонські поліцейські перевірили район теракту, але про повний спокій казати рано

Друга, "екстремістська" версія, базується в основному на даті вибухів - вони прогриміли у День патріота, приурочений до певних боїв у ході війни за незалежність США, а також у день сплати податків. Ці факти дали підставу припустити, що за вибухами можуть стояти екстремісти правого крила, наприклад, антиурядові та антиподаткові активісти.

Два вибухи з інтервалом в 12 секунд прогриміли в ніч на вівторок, 16 квітня, в Бостоні під час міжнародного марафону. За даними поліції, бомби були закладені на відстані 50-100 метрів одна від одної.

Загинули 3 і поранено більше 140 осіб. Влада США визнали подію терактом. Розслідування взяли під контроль ФБР. Ці вибухи стали найбільшою терористичною акцією на території США за останні 11,5 років. Як повідомило раніше ФБР, мотиви злочинців поки не встановлені, ситуація залишається нестабільною.

Зараз ви читаєте новину «Таліби заявляють, що не причетні до вибухів у Бостоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі