неділя, 18 лютого 2024 13:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія бреше про "хаотичну втечу" українських військ з Авдіївки і здачу в полон - ISW

Росія бреше про "хаотичну втечу" українських військ з Авдіївки і здачу в полон - ISW
Українські війська вийшли з Авдіївки 17 лютого. Фото: glavcom.ua

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) спростовують заяви російських пропагандистів про те, що українські військові нібито втікали або здавалися у полон в Авдіївці.

Жодного підтвердження цих заяв росіян немає. Про це йдеться у новому огляді ISW.

За словами аналітиків, російські джерела характеризували український відхід як неорганізований і дорогий за втратами. Стверджували також, що російським військам вдалося оточити великі українські групи в Авдіївці.

"Однак в ISW не знайшли жодних доказів, які підтверджували б ці російські заяви", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 50 тис. окупантів та сотні танків: оприлюднили втрати РФ у боях за Авдіївку

Аналітики також наводять заяви деяких російських мілблогерів про те, що українські сили нібито зазнали великих втрат в Авдіївці через "безладне відведення". А міністр оборони РФ Сергій Шойгу стверджував, що українські сили втратили понад 1500 особового складу за добу.

В ISW звернули увагу, що кадри, які російські мілблогери поширили, не узгоджуються із заявами про українські втрати та полон українських військовополонених.

"Російські "воєнкори" опублікували обмежені кадри кількох українських військовослужбовців, які відступають під вогнем, щоб підтвердити заяви про те, що виведення нібито було "неорганізованим". Але ці кадри самі по собі не вказують на те, що мали місце великі хаотичні українські виведення", - йдеться у повідомленні.

Аналітики ISW вважають, що російські війська оприлюднили інформацію нібито про значні українські втрати, щоб показати масштаб своїх успіхів.

Вночі, 17 лютого, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що українські війська вийшли з Авдіївки Донецької області, щоб уникнути оточення.

Усі підрозділи Сил оборони України, які були під загрозою блокування в Авдіївці, вивели на більш вигідні оборонні позиції, повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій.

Зараз ви читаєте новину «Росія бреше про "хаотичну втечу" українських військ з Авдіївки і здачу в полон - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі