вівторок, 12 квітня 2022 19:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Російські хакери намагалися завадити роботі українських електростанцій

Російські хакери намагалися завадити роботі українських електростанцій
Підконтрольна російській розвідці хакерська група Sandworm намагалася здійснити кібератаку на українські електростанції. Фото: pixabay.com

Підконтрольна російській розвідці хакерська група Sandworm намагалася здійснити кібератаку на українські електростанції.

Схоже, кібератаку зірвали, зазначає CNN.

Заступник голови Держспецзв'язку Віктор Жора зауважив виданню, що спроба злому не вплинула на забезпечення електроенергією компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова кібератака: хакери використовують болючі для українців теми

Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка діє при Держспецзв'язку, повідомила про кібератаку росіян на об'єкти енергетики України з використанням шкідливих програм Industroyer2 та CaddyWiper 8 квітня. Схоже, російські хакери готувалися до атаки за два тижні до цього, заявила компанія з кібербезпеки ESET, яка розслідувала злом.

"Багато людей очікували, що щось подібне станеться з критичною інфраструктурою, на яку націлили дійсно передові шкідливі програми", - сказав CNN директор із дослідження загроз ESET Жан-Іан Бутін.

Хакерська група Sandworm вже відключала електроенергію в деяких частинах України 2015-го і 2016 року. Перша кібератака, яку американські чиновники прив'язали до цих російських хакерів, призвела до знеструмлення будинків близько 250 тис. українців. Наступного року атакували електростанцію на Київщині, що спричинило менше знеструмлення. Але, за словами аналітиків, тоді використали складніший код для злому.

Зараз ви читаєте новину «Російські хакери намагалися завадити роботі українських електростанцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі