четвер, 21 лютого 2013 16:26

Рішення суду про заборону ліквідації української школи в Донецьку потрапило в рейтинг найбільш знакових

Рішення суду про заборону ліквідації української школи в Донецьку потрапило в рейтинг найбільш знакових
Фото: www.visti.ks.ua

21 лютого на прес-конференції експерти та правозахисники оприлюднили рейтинг судових рішень за минулий рік, які стали найбільш важливими для захисту прав людини. Номінантів пропонували представники громадських організацій. Напередодні було сформовано журі із десяти осіб, які за 100-бальною шкалою оцінили рішення судів, які їм запропонували для рейтингу.

Найбільш знаковим, на думку журі, є рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 18 вересня минулого року. Тоді суддя Анісімова визнала незаконним рішення Херсонської міської ради "Про затвердження порядку організації та проведення в Херсоні мітингів та демонстрацій". Судова постанова за результатами голосування журі набрала 83 бали.

"Це дуже знакова подія, особливо для Херсонської області, де найгостріше стоїть питання мирних зібрань. Третина всіх позовів по Україні, що стосуються обмеження владою організації акцій протесту, надходило саме звідси. І майже всі вони були задоволені. Тому дуже добре, що знайшлась суддя, яка продемонструвала, що не всі продажні, а є і такі, які думають про справедливість",- пояснила голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

На другому місці опинилась постанова Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду. Суддя Лукманова задовольнила звернення адвоката-інваліда Дмитра Жарового і зобов'язав Державну службу з лікарських засобів розглянути питання щодо анулювання ліцензії аптеки у зв'язку із відсутністю пандусів, які мали б допомагати інвалідам добиратися до кіоску. Судова постанова набрала від жюрі 80 балів.

"Дуже важливим також стало рішення судді Орєхова із Ворошиловського районного суду Донецька. Він скасував рішення Донецької міської ради про ліквідацію україномовної школи № 111. Це рішення зайняло четверту позицію із 75 балами", - розповіла голова правління Центру громадських свобод Олександра Матвійчук.

Заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда пояснив, що рейтинг склали для того, аби судді відчули зворотній зв'язок із громадянами.

"Сподіваємось, що після цього хороших та справедливих рішень побільшає", - резюмував Куйбіда.

Зараз ви читаєте новину «Рішення суду про заборону ліквідації української школи в Донецьку потрапило в рейтинг найбільш знакових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі