Ексклюзиви
вівторок, 22 січня 2013 06:00

Юлії Тимошенко загрожує довічне ув'язнення

Начальник Качанівської колонії Ігор Колпащиков у п'ятницю відвідав ув'язнену екс-прем'єрку 52-річну Юлію Тимошенко. У харківську лікарню Укрзалізниці приніс повідомлення Генпрокуратури про підозру Тимошенко у вбивстві бізнесмена та народного депутата Євгена Щербаня.

Побачення зняли на відео і виклали в інтернет. Із запису видно, що Тимошенко сидить у кутку на дивані за столом. Спокійна. Вдягнута у білу куртку. На голові — обруч. Волосся заплетене.

— Чому ви це робите без мого захисника? — питає Тимошенко начальника колонії. — У мене ввечері був Кожем'якін (нардеп від "Батьківщини" та захисник екс-прем'єра. — "ГПУ"). Чому ви це не зробили у його присутності?

— Це не передбачено, — відповідає Колпащиков.

Цього ж дня генпрокурор Віктор Пшонка провів брифінг. Заявив, що його відомство зібрало матеріали про те, що Тимошенко разом з екс-прем'єром Павлом Лазаренком замовили вбивство Щербаня. За це ніби заплатили кілерам $2,8 млн. У разі доведення вини в суді, Тимошенко загрожує довічне ув'язнення, зазначив генпрокурор.

Завершення розслідування справи про вбивство Щербаня є ударом президента Віктора Януковича по бізнесмену Рінату Ахметову, вважає політолог 59-річний Віктор Небоженко:

— Суд над Тимошенко має бути тільки у відкритому режимі. Адвокати можуть висунути вимогу про свідчення донецьких політиків та бізнесменів. Прибуде Ахметов і таким чином Янукович зніме з нього "царську корону". Так він підказує мільярдеру, що й тому можуть принести повістку, треба більше часу проводити за кордоном. Хоча Ахметов, як і Тимошенко, не мають стосунку до загибелі Щербаня.

З точки зору логіки, має бути мотив злочину. Якщо один бізнесмен замовляє вбивство іншого, то в результаті має заволодіти його власністю. Але Тимошенко ж нічого не дісталося зі спадку Щербаня. Та й Ахметову було тільки 30 років — він не міг замовити Щербаня, бо не дотягував до його рівня.

Я непогано знав покійного. Ми були з ним два місяці в Америці, вчилися в інституті Брукінгса. Щербань постійно питав: "Як створити хорошу партію?". Я його відмовляв: "Ви — молодий олігарх. Вам не треба ніяка ліберальна партія". Щербань хотів, щоб у нас був нормальний капіталізм із людським обличчям. Думав про партійну діяльність, про майбутнє, придивлявся до політиків. Переймався тим, що в країні не проводяться реформи. Якби він залишився живий, мав усі шанси стати прем'єром. 1996 року Україна стояла на роздоріжжі: ліберальна економіка чи олігархічна. Після того прийшли олігархи і через корупцію та усунення людей із посад за півроку зруйнували галузеву кабмінівську систему радянського зразка. Так запанував олігархат.

Торік у квітні син убитого бізнесмена 35-річний Руслан Щербань заявив про причетність Юлії Тимошенко та Павла Лазаренка до смерті батька.

— Мой отец возглавлял Либеральную партию, был серьезной политической силой, в его фракцию входило около 70 депутатов, — заявив він. — Он был еще очень серьезным бизнесменом и мешал деятельности серьезных структур, в том числе "Единым энергетическим системам Украины". Это все звенья одной цепи. Павел Иванович Лазаренко был премьером. Юлия Тимошенко — его партнером и представляла его интересы, приезжала к отцу в офис, там происходила какая-то ругня. Я считаю, что эти люди непосредственно причастны к гибели моего отца.

Євгену Щербаню належала транснаціональна корпорація "Атон", до якої входили понад 100 підприємств із виробництва цементу, металу тощо. З його ім'ям пов'язували фірму "Гефест", що володіла мережею заправок у Донецькій області.

Щербаня розстріляли 3 листопада 1996-го на злітній смузі аеропорту Донецька. Він повертався з Москви зі святкування 59-річчя співака Йосипа Кобзона. Загинули Щербань, його дружина та двоє працівників аеропорту. Свідком розстрілу був син Руслан. Слідство встановило, що розправилися з родиною кілери банди Кушніра — Вадим Болотських на прізвисько Вадік Московський та Геннадій Зангеліді на прізвисько Звір. Вони переодягнулися у форму персоналу і пробралися на територію аеропорту. Болотських зробив перший постріл — у потилицю депутату, коли той стояв біля авто. Слідом автоматною чергою Зангеліді смертельно поранив дружину Щербаня Надію Нікітіну та двох працівників аеропорту. Кілери втекли.

У травні 1998-го Зангеліді вбили. Труп відкопали у вересні під Києвом і впізнали за фото. У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив Болотських до довічного ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «Юлії Тимошенко загрожує довічне ув'язнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути