пʼятниця, 11 серпня 2023 05:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Експерти ISW проаналізували маневри "вагнерівців" в Білорусі і поза нею

Найманці ПВК "Вагнер" залишаються на території Білорусі.

Повернення в Росію не зафіксоване, однак не виключене, йдеться у звіті ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вагнерівці" з Білорусі можуть повернутися до РФ

Експерти звернули увагу, що на супутникових знімках, зроблених 9 серпня, видно значну кількість автомобілів у таборі "вагнерівців" у Цілі (район Осиповичі) у Білорусі. Кадри також можуть навіть вказувати, що в період з 1 по 9 серпня на базу прибуло більше автомобілів.

Автор: Planet Labs
  ПВК "Вагнер" базується  в Білорусі
ПВК "Вагнер" базується в Білорусі

Українські джерела продовжують повідомляти про розширення діяльності групи "Вагнера" у Брестській області. Інструктори ПВК продовжують навчати білоруських військовослужбовців.

Автор: Planet Labs
  ПВК "Вагнер" базується  в Білорусі
ПВК "Вагнер" базується в Білорусі

Однак експерти не можуть спростувати чутки про те, що частина вагнерівців повернулися в Краснодарський край, Воронезьку та Ростовську області.

Не виключено, що "вагнерівці" планують провести другий етап свого передбачуваного виведення з Білорусі 13 серпня, але невелика група інструкторів цієї ПВК залишиться у Білорусі для навчання білоруських військових.

Засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин ще не прокоментував ці припущення. Можливо він не має повної свободи коментувати майбутнє "вагнерівців", йдеться у звіті.

В ISW зазначили, що востаннє Пригожина публічно бачили в кулуарах Економічного гуманітарного форуму Росія - Африка в Санкт-Петербурзі 27 липня, а востаннє він коментував майбутнє ПВК в аудіозаписі, опублікованому 30 липня, під час якого стверджував, що "вагнерівці, які не підписують контракти з Міноборони РФ, прибудуть до Білорусі до 5 серпня.

За оцінкою ISW, чутки про відхід ПВК "Вагнера" з Білорусі припускають, що Кремль, можливо, порушує положення угоди, укладеної за посередництвом самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

"Пов'язані з Кремлем джерела поновили атаки на Пригожина на початку серпня, а саме припущення може бути частиною інформаційної операції, спрямованої на приниження позицій Пригожина серед бойовиків ПВК "Вагнера" або з іншою метою", – йдеться в публікації.

У червні "вагнерівці" захопили у Ростові військовий штаб, заявили про похід на Москву. Згодом увійшли до Воронежа і взяли під контроль військові об'єкти.

Увечері 24 червня Пригожин заявив про зупинку руху на Москву після переговорів із Лукашенком.

Зараз ви читаєте новину «Експерти ISW проаналізували маневри "вагнерівців" в Білорусі і поза нею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі